Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

На Львівщині хочуть добувати пісок на території Миколаївської фортеці

На Львівщині на одній із ділянок Комплексу фортифікаційних та інженерних споруд "Фортеця м.Миколаїв", що входить до Дороговизької сільради, з порушеннями погоджується видобуток піску. Про це Гал-інфо розповів Андрій Щебель, міський голова Миколаєва.

За інформацією, наданою міським головою, Миколаївська райрада на сесії погодила спеціальний дозвіл на користування надрами на території Миколаївської фортеці з метою геологічного вивчення піску для ТзОВ "Торгівельно-промислова компанія "Західінвест-Партнери". Проте рішення була прийняте з багатьма порушеннями.

По-перше, на території під видобуток піску розташований об’єкт культурної спадщини, який внесено до Держреєстру нерухомих пам’яток України (охоронний номер 2967-Лв). Миколаївською райрадою не було враховано обмеження щодо використання цих земель.

По-друге, рішення приймалось із низкою порушень Регламенту Миколаївської районної ради щодо скликання чергової сесії, проекту порядку денного сесії та прийняття рішення.

По-третє, до комплексу "Фортеця м.Миколаїв" входить також Командний пункт (охоронний номер 2967/1-ЛВ), який внесено до Реєстру пам’яток культурної спадщини назаком Мінкульту України.

Крім того, не враховано, що ділянки, видані під розробку кар’єру по видобутку піску знаходяться в охоронній зоні газопроводу високого тиску.

Звернення про недопущення знищення пам’ятки культурної спадщини вже скеровано до Міністерства культури, Міністерства екології та природніх ресурсів, Державної служби геології та надр, місцевої сільської ради та правоохоронних органів.

Детальніше про "Фортецю м. Миколаїв": Цей комплекс є найвидатнішою збереженою пам’яткою України та Східної Європи з часів історії Першої Світової війни. Миколаївські фортифікаційні та інженерні споруди були складовою розгалуженої системи захисних споруд Австро-Угорської Імперії на території Галичини.

Наразі до складу фортифікаційної групи входять три майданчики гарматних батарей, три спостережних пункти, земляні траншеї із мурованими сховищами, та три ряди земляних траншей. В окремих місцях вузли оборони були з’єднані підземними переходами. Об’єкти перебувають у незадовільному та аварійному стані.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ