Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині повністю декомунізували ще 6 громад

Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
1/4
Протягом останнього тижня Львівська область позбулася ще 5 монументів радянського минулого. Про це повідомили в департаменті комунікацій та внутрішньої політики Львівської обласної військової адміністрації.

Три об'єкти демонтували у Львівському районі, а саме в полі між селами Шоломинь та Звенигород Давидівської громади, в с. Куровичі Глинянської громади та смт Брюховичі Львівської громади. Ще три пам'ятники радянським воїнам впали в Стрийському районі, а саме в с. Кавсько та с. Лисятичі, що на території Стрийської громади.

«На кінець червня спільними зусиллями вже демонтовано 94 обʼєкти. Хочу зазначити, що багато громад запланувало проведення демонтажу на початок липня, тому невдовзі очікуємо на справжній памʼятникопад. Звертаю увагу на те, що в ході роботи ми постійно виявляємо нові обʼєкти, так на сьогодні ця кількість зросла до 259. Я прошу небайдужих громадян також активніше долучатися до цього процесу та повідомляти нам про обʼєкти які, можливо, не були нами виявлені. Ви можете залишати їх у своїх коментарях чи контактувати з нами. Хочу сьогодні також привітати Давидівську та Бісковицьку громади які доєдналися до Пустомитівської, Жовтанецької, Боринської та Стрілківської громад Львівщини, що повністю очистилися від радянського пропагандистського мотлоху!», - зазначив директор департаменту Юрій Горун.

Він додав, що у розрізі районів за останніми підрахунками у питаннях декомунізації лідирує Львівський район – 27 обʼєктів із 65 наявних.

«Хочу також повідомити, що в Мостиськах завершено роботи по ексгумації останків червоноармійців, енкаведистів та компартійних функціонерів, які знаходилися на кладовищі у центральній частині міста. Ексгумовані останки будуть перепоховані на міське кладовище по вулиці Галицькій. Роботи проводило КП ЛОР «Доля» на замовлення Мостиської міської ради, та за наявності відповідного дозволу наданого Міністерством культури та інформаційної політики. На місці, звільненому від маркерів тоталітарного режиму влада міста планує створити молодіжний громадський парковий простір «На валах», для проведення дозвілля мешканців та гостей міста», - поінформував Юрій Горун.

Варто також зазначити, що кожного тижня відбуваються виїзди представників обласної робочої групи з питань декомунізації в окремі громади, з метою координації роботи та роз’яснення старостам сіл і керівництву громад критеріїв за якими наявні на їх території об’єкти підлягають декомунізації та деколонізації. Члени групи роблять акцент на тому, що не лише пам’ятники воїнам радянської армії вважаються засобами пропаганди ворога, а і пам’ятники на яких є жінки та діти, матері і колгоспниці, адже вони є засобами пропаганди, впливу на нашу свідомість та звеличують окупаційну радянську армію, політику колективізації та експлуатації українського народу, а також часто супроводжуються лозунгами на висловами, що також є неприйнятними.

Що чекає на комуністичні та імперські історичні пам'ятки

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ