Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині розвивають мережу центрів підтриманого проживання

Більше ніж 10 тисяч осіб з інвалідністю знайшли прихисток в області. Є також чимало тих, хто не реєструється, але живе у нашій області і потребує підтримки. Саме заради цих категорій населення на Львівщині продовжують розвивати мережу центрів підтриманого проживання, - інформують у Львівській ОВА.
Фото: Львівська ОВА

«Відповідно до Комплексної програми охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, у нашій області почали створювати центри стаціонарного догляду і підтриманого проживання. Проєкти уже втілюють у Миколаєві та Підкамені. Завдяки «Карітасам», які одними з перших почали активно допомагати нам у цьому напрямі, за підтримки українсько-швейцарського проєкту «Психічне здоровʼя для України», спільно вдалося створити центри у Стрию, Дрогобичі та два центри у Львові. ГО «Майстерня мрій» та ГО «Дестигма» дуже підсилюють нас у Миколаєві. За підтримки міжнародних благодійників триває ремонт у майбутньому центрі в Лопатині. Створили центр стаціонарного догляду у Заболотцях. Особлива вдячність фахівцям консультативних центрів, які ми розгорнули у всіх районах області, за те, що вони спільно з партнерами заснували безкоштовні осередки якісного спілкування, навчання, допомоги та дозвілля для людей з інвалідністю та осіб старшого віку. У 2024 році плануємо передбачити ресурс в обласному бюджеті для того, щоб на умовах співфінансування допомагати громадам, які створять центри підтриманого проживання», - наголосив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Один з таких центрів під опікою громадської організації «Майстерня мрій». Тут створили умови, максимально наближені до сімейних: від самостійного приготування їжі до підтримання чистоти й порядку у своїх кімнатах.

«У молодих людей, які до нас потрапляють, змінюється життя, адже до того вони жили у закритих умовах, а тут отримали свободу. Звісно, у нас багато викликів. Перший – це медицина, адже більшість людей приходить з недолікованою хворобою. Другий – адаптація. Переважно усі наші резиденти мають складне минуле, тяжкий досвід у сім’ях», - розповіла засновниця і голова ГО «Майстерня мрій» Анна Іванічева.

У будинку підтриманого проживання «ДІМ» також навчають готувати їсти, застеляти ліжка, прати одяг. Тут живуть 20 людей з ментальним комплексним порушенням віком від 18 до 40 років.

Багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр Святого Миколая має кілька відділень. Основне – школа, де навчаються з 1 по 13 клас. Старшокласники поєднують навчання у звичайній школі з навчання на базі професійно-технічних закладів освіти Львівської області, де діти отримують практичні знання. Тут впровадили проєкт іпотерапії для занять з дітьми, які мають психоемоційні порушення.

«Ми беремо на роботу вчителів-дефектологів, психологів, реабілітологів. Залучаємо студентів. Також серед викладачів у нас працюють батьки, які пішли на навчання заради своїх дітей», - зауважила заступниця директора з навчальної роботи центру Ірина Лукачук.

Адреси центрів підтриманого проживання та центрів дозвілля на Львівщині:

  • Центр стаціонарного догляду с. Заболотці (вул.Шпитальна,15)
  • Хоспіс. с. Міженець
  • Центр стаціонарного догляду Новий Яричів (вул. Незалежності, 44)
  • Центр Підтриманого проживання «ДІМ» м. Стрий (Створено БО «Карітас» за підтримки MH4U, вул. Львівська, 74)
  •  Центр Підтриманого проживання. вул.Маковея,4, м. Львів
  • Центр Підтриманого проживання. м. Львів «Майстерня Мрій» вул. Погулянка, 9 
  • Центр «Назарет» (Дрогобицький район, Добрівляни)
  • Заклад при релігійній громаді. с. Лопатин
  • Центр дозвілля «Help Age» м. Львів, вул. Володимира Великого, 14А
  • Центр дозвілля «Help Age»  м. Дрогобич, вул. Володимира Великого, 5
  • Центр дозвілля «Help Age» м. Новояворівськ, вул. Тараса Шевченка, 1
  • Центр дозвілля «Help Age» м. Самбір, вул. Коперніка, 6
  • Центр дозвілля «Help Age» м. Моршин, вул. Привокзальна, 61
  • Центр дозвілля «Help Age» м. Стрий, вул. Степана Бандери, 24
  • Центр дозвілля «Help Age» м. Червоноград, проспект Шевченка, 15 

В області є вже понад 350 центрів надання психосоціальної допомоги. З детальним переліком локацій ви можете ознайомитись на карті. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ