Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині стартувала ініціатива співпраці вугільних регіонів

Спільно із територіальними громадами Дніпропетровської, Волинської, Вінницької, Донецької, Харківської, Івано-Франківської областей Львівщина продовжує процес справедливої трансформації вугільних територій.

Про це інформують у пресслужбі Львівської ОДА. 

У Добротворі обговорили перспективи співпраці у контексті відновлення та забезпечення енергетичної безпеки та основні аспекти створення Асоціації вугільних громад України. Передбачається, що асоціацію створять вугільні громади, які на сьогодні не перебувають в зоні активних бойових дій, вона буде відкрита для всіх нових учасників зі сходу України в майбутньому.

Голова експертної групи з питань справедливої трансформації вугільних регіонів України Валентина Москаленко відмітила, що Асоціація може стати міцним фундаментом для подальшого співробітництва громад, зокрема із функціоналом представництва інтересів громад для законодавчої ініціативи, залучення донорських коштів для реалізації проєктів справедливої трансформації, енергетичної диверсифікації та відновлення, а також фінансової підтримки ініціатив громад у сфері справедливої трансформації.

«Ми живемо у складний для держави час. Грантові кошти та фонди в найближчому майбутньому інвестуватимуться лише цільово й переважно на відбудову. При цьому Уряд додатково визначив функціональні типи територій, які підпадають під критерії державної регіональної політики, що передбачає теоретичну можливість затвердження відповідних державних бюджетних програм, а також інші небюджетні заходи з розвитку відповідних територій»,-  зазначив директор департаменту економічної політики Львівської ОВА Степан Куйбіда.

Зокрема, окрім територій відновлення йдеться також про регіональні полюси зростання, території з особливими умовами для розвитку та території сталого розвитку.

«Вугільні території повинні знайти себе у новій системі координат регіональної політики. І в даному випадку проект GIZ «Підтримка структурних змін у вугільних регіонах України», що фінансується урядом Німеччини є одним з небагатьох шансів для громад вугільних територій та теплової генерації на втілення стратегічно важливих для цих територій проєктів. Львівщина це зрозуміла і пропонує таким громадам з усієї України об'єднатися перед можливостями, які надаватиме GIZ», - додав керівник департаменту.

Ділячись думками щодо співпраці вугільних територій, Червоноградський міський голова Андрій Залівський відмітив, що Львівщина уже має позитивний досвід створення асоціації як ефективної інституції для реалізації спільних проєктів. Наприклад, у довоєнний період таку функцію виконувала асоціація ОМС «Єврорегіон Карпати», яка допомогала громадам макрорегіону 4-х областей реалізовувати різні проєкти. Тому, ідея об’єднання інтересів вугільних громад є як ніколи актуальною. Крім того, асоціація, на думку міського голови, має тримати питання вугільних громад на порядку денному роботи Уряду. Це, у свою чергу, сприятиме створенню системної політики трансформації вугільних регіонів та розробки і впровадження конкретних програмних та фінансових інструментів й залучення коштів МТД. 

Як зазначив заступник директора департаменту економічної політики Львівської ОВА  Вадим Табакера громади вугільних регіонів демонструють хорошу динаміку на шляху до створення власної асоціації та добре усвідомлюють коло спільних проблем, які потребуватимуть вирішення в рамках такого об’єднання.

«Це насамперед лобіювання інтересів такого типу громад на законодавчому рівні, вирішення низки екологічних, економічних та пов’язаних з цим соціальних проблем. Приємно, що усі громади вугільних регіонів не лише розуміють пріоритетність проблем, а й бачать шляхи їх вирішення в тому числі з використанням інструментів державно-публічного партнерства. Також важливим є обмін досвідом та вивчення найкращих закордонних практик трансформації економік вугільних територій», - зазначив він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ