Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

На Львівщині військовим пенсіонерам не хочуть перераховувати пенсії

У Львівській обласній раді обговорили причини масових порушень прав військових пенсіонерів на перерахунок пенсій. Про це повідомила прес-служба ради.

22 березня у малому сесійному залі Львівської обласної ради відбувся круглий стіл на тему: “Основні причини масових порушень в Україні конституційного права військових пенсіонерів на перерахунок раніше призначених пенсій за Законом України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби”.

У роботі круглого столу взяли участь заступник голови Львівської обласної ради Валерій П'ятак, заступник начальника управління з питань соціально-культурної діяльності Львівської обласної ради Андрій Холявка, представники Спілки офіцерів України, Української спілки ветеранів Афганістану, Комітету ветеранів Збройних сил України, Товариства українських офіцерів, Західного оперативного командування, Західного регіонального центру перепідготовки та адаптації військовослужбовців, представники головного управління пенсійного фонду у Львівській області, відділу захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури Львівської області, військової прокуратури Львівського гарнізону, державної виконавчої служби головного управління юстиції у Львівській області.

Модератором круглого столу виступив директор громадського інституту стратегічних досліджень і впровадження перспективних програм, депутат Львівської обласної ради І-го демократичного скликання полковник Віталій Лазоркін. Учасники круглого столу обговорили основні причини масових порушень роботи правового механізму перерахунку раніше призначених пенсій, закладеного в Законі України № 2262-XII, та масової дискримінації військових пенсіонерів у перерахунку раніше призначених пенсій органами Пенсійного Фонду України, військовими комісаріатами та органами правосуддя. На думку організаторів круглого столу, це створює об’єктивні підстави для соціальних протестів військових пенсіонерів.

Голова ЛОО Спілки офіцерів України полковник Петро Костюк зазначив: “Ми не вимагаємо збільшення пенсій, лише їх перерахунку відповідно до чинного в Україні законодавства. В армії збільшилося грошове забезпечення військовослужбовців, а, отже, відповідно до чинного законодавства нам мають перерахувати пенсії. На практиці ми мусимо добиватися свого законного права в судах. На превеликий жаль, і це не завжди вдається.” Також Петро Костюк наголосив, що офіцери запасу в скрутний для країни час, в час загрози державі повертаються в Збройні Сили. Який моральних дух може бути в них при такому ставленні з боку держави?

Заступник голови обласної ради Валерій П'ятак сказав: “Виникла серйозна проблема з відмовами у перерахунку пенсій військовослужбовцям. Існує нормативна база, яка врегульовує це питання, але чомусь вона не працює. Метою круглого столу єнапрацювати механізми вирішення цих проблем і запропонувати їх владі. Львівська обласна рада в межах своєї компетенції буде всіляко сприяти врегулюванню цього питання”.

За результатами роботи круглого столу готується звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, прем’єр-міністра України, народних депутатів України, депутатів Львівській обласної ради та керівників інших державних органів з пропозиціями щодо припиненнямасових порушень прав військових пенсіонерів на перерахунок пенсій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ