Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині вшанували пам'ять в'язнів концтабору «Шталаг-328»

У вівторок, 11 квітня, у Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів, на території Львівської Цитаделі вшанували пам’ять в’язнів концтабору «Шталаг-328», повідомила прес-служба Львівської ОДА.

За  невинно замордованими на цьому місці, біля пам'ятного хреста відправили поминальну службу. Опісля жертв вшанували хвилиною мовчання, також відбувся мітинг-реквієм.

«Наш святий обов’язок – берегти у серцях пам'ять невинно убієнних жертв,  що були тут замордовані і розстріляні. Вічна їм пам'ять!», - наголосив під час свого виступу перший заступник голови Львівської облдержадміністрації Ростислав Замлинський.

Зазначимо, участь у скорботних заходах взяли представники обласної та міської влади, члени обласних громадських організацій.

Довiдка

11 квітня щорічно відзначають Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів, який встановили в день входження американських військ на територію Бухенвальду 1945 р.

Концентраційний табір Бухенвальд був побудований поблизу міста Веймара і почав функціонувати 19 липня 1937 року. За 8 років близько 239 000 чоловік були в'язнями Бухенвальда. Спочатку це були німецькі політв'язні, пізніше, в роки Другої світової війни, представники багатьох інших національностей.

В Україні зафіксовано майже 300 місць масових страт населення, діяло 180 концтаборів, існувало 50 гетто.

У Львові в 1941-1944 роках було три концентраційні табори: Янівський, Єврейське гетто і табір для військовополонених «Шталаг-328», розташований у центрі Львова на території оборонного комплексу XIX ст. «Цитадель».

Встановлено, що в таборі «Шталаг-328» утримувалось 284 тисячі в’язнів різних національностей: українці, росіяни, євреї, італійці, поляки, бельгійці, білоруси, голландці та представники інших народів. Табір став місцем смерті близько 140 тисяч військовополонених.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ