Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині в’язні не є забезпечені постільними речами та столовими наборами

Органами прокуратури Львівської області постійно здійснюється нагляд за додержанням прав в’язнів в ізоляторах тимчасового тримання, дотримання умов та порядку їх тримання у відповідності до вимог Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Про це повідомила прес-служба прокуратури Львівської області.

Незважаючи на те, що прокуратурою області упродовж минулого та поточного років внесено 35 документів реагування, за якими 18 службових осіб таких спеціальних установ поліції притягнуто до відповідальності порушення в їх роботі продовжують мати місце.

Підтвердженням цього є результати чергових перевірок, проведених в поточному році прокуратурою Львівської області в ІТТ № 2 (м.Дрогобич) та ІТТ № 5 (м. Пустомити).

Як наслідок, знову виявлено ряд порушень щодо забезпечення прав в’язнів на належні умови тримання, матеріально-побутове забезпечення, надання необхідної медичної допомоги, режимних вимог тощо.

Так, в обох ІТТ в’язні не забезпечені постільними речами. При цьому, в ІТТ № 2 причиною цього є недбале ставлення керівництва до забезпечення такими, які у спеціальній установі відсутні взагалі. У той же час, в ІТТ № 5 такий інвентар є в наявності, однак через безвідповідальність особового складу ІТТ, в’язням він не надається. Також, в’язні не забезпечені достатньою кількістю столових наборів (посуду).

У зазначених ІТТ не організована належним чином санітарна обробка в’язнів. В ІТТ № 2 душова кімната містить 3 душові кабіни, з яких працює лише .

В обох ІТТ відсутні необхідні засоби для проведення дезінфекції камер, службових, допоміжних та санітарно-побутових приміщень. У наявних у вказаних спеціальних установах поліції універсальних медичних аптечках немає необхідних медичних препаратів, що унеможливлює надання невідкладної медичної допомоги особам, які там утримуються. При цьому, частина з наявних медикаментів – протерміновані.

Порушуються вимоги щодо належного огляду та перевірки передач ув’язненим. Зазначене призводить до отримання в’язнями заборонених предметів або речей, які можуть бути використані для здійснення злочинної діяльності.

До прикладу, в березні поточного року у Львівську установу виконання покарань №19 з ІТТ № 2 доставлений засуджений П., у якого в особистих речах, а саме банці з - під консерви, виявлено та вилучено 3 мобільні телефони, які є забороненими для вільного використання в установах попереднього ув’язнення. При цьому, П. підтвердив факт отримання заборонених предметів у продуктовій передачі під час перебування в ІТТ №2.

У ході перевірки виявлено й інші порушення конституційних прав в’язнів.

За результатами перевірок, на усунення виявлених порушень, прокуратурою області внесено вказівки керівництву ГУ НП у Львівській області, які перебувають на розгляді.

Одночасно, повідомляємо, що у разі наявності інформації про порушення прав затриманих, ув'язнених і засуджених під час їх перебування в спеціальних установах поліції, така може бути надана на цілодобовий телефон «гарячої лінії» прокуратури області - (0322) 35-62-37, а також на адресу електронної пошти [email protected].

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ