Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

​На Львівщині захворюваність на ГРВІ перевищує епідемпоріг на понад 9%

За перший тиждень 2024 року епідемічний поріг захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції, включно із COVID-19 у Львівській області перевищено на 9,6%. Цей показник відповідає середньому рівню поширення ГРВІ.
Наталія Іванченко

Про це сьогодні, 11 січня, на брифінгу повідомила генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко.

Згідно з моніторингом захворюваності населення Львівської області у період з 1 по 7 січня у Львівській області зафіксовано 11 705 випадків гострих респіраторних вірусних інфекцій. Найвищий показник захворюваності зафіксовано у Львівському і Стрийському районах. В цілому по області  порівняно з минулим тижнем рівень захворюваності знизився на 1,6%.

«Зараз паралельно циркулюють вірус грипу А, коронавірус, респіраторно-синцитіальний вірус. 37 людей були госпіталізовані з приводу важкого перебігу коронавірусної хвороби. Життя трьох мешканців забрав коронавірус. Не зареєстровано летальних випадків від грипу. Тому якщо людина відчуває ознаки застуди – вона повинна залишитися вдома і сконтактуватися з лікарем. Найбільш дієвим захистом від грипу і коронавірусу є вакцинація», – зазначила Наталія Іванченко.

У разі захворювання Наталія Іванченко радить одягати маску за межами помешкання, дотримуватися правил «кашльового етикету», мити руки і користуватися антисептиками, вживати багато рідини. Для хворого потрібно виокремити кімнату, провітрювати й проводити вологе прибирання.

Загалом, від початку епідемічного сезону у Львівській області проти грипу вакциновано 15416 осіб. З них 8098 – особи з групи медичного та епідемічного ризику. Проти коронавірусу на Львівщині вакциновано однією дозою 1 102787 осіб, другу дозу отримали 1 039527, першу бустерну – 211689, другу бустерну – 25259 мешканців Львівщини.

На сьогодні у Львівській обласній інфекційній клінічній лікарні з діагнозом грип і коронавірусна інфекція перебувають 47 дорослих і 38 дітей. З вкрай важким перебігом грипу у відділенні інтенсивної терапії знаходяться двоє пацієнтів. Один дорослий з високим ризиком летального завершення грипу підключений до апарату штучної вентиляції легень.

Інфекціоністи застерігають від самолікування, яке може збільшити тривалість одужання, загострити супутні хвороби, призвести до госпіталізації та реанімаційних заходів, а також до необґрунтованої антибіотикотерапії й самостійного застосування медпрепаратів.

«Грип – це висока гарячка, коли є температура 38-39 градусів, резистентна проти температурних препаратів, або температура знижується на годину-дві і знову підвищується до 38-39. Це виражені ознаки інтоксикації. Пацієнти є млявими, у них інтенсивний біль голови, блювання, часом людина не може піднятися з ліжка, є максимально астенізованою. Пізня госпіталізація спричиняє тяжкий перебіг хвороби. До нас, зазвичай, госпіталізують пацієнтів вже на 6 – 10-ій добі перебігу хвороби. З пневмоніями, міокардитами, діти з проявами нейротоксикозу, енцефалітичними реакціями, судомами тощо», – розповів заступник директора з медичної частини Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Андрій Орфін.

Фахівці звернулися  також до батьків з проханням не відправляти дітей з ознаками ГРВІ до освітніх закладів.

«Збільшується кількість пацієнтів з важкими ускладненнями, зокрема дітей. Звертаємо увагу мешканців Львівщини про потребу вчасно звертатися за медичною допомогою, не займатися самолікуванням, не нехтувати правилами гігієни, залишатися вдома, коли захворіли і не брати дітей в організовані колективи. Звертаємо увагу лікарів не нехтувати скаргами пацієнтів, бо маємо непрості, навіть смертельні випадки у дітей», – зазначила в.о. директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Наталія Літвінська.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ