Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

На Львівщині закінчилася Moderna: чим вакцинуватимуть?

Україна отримала 2 млн доз вакцини від COVID-19 виробництва компанії Moderna. Резерв цієї вакцини закінчився ще у середині вересня. Про це сьогодні, 1 жовтня, під час брифінгу щодо епідситуації в області розповів директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Чемерис, інформує кореспондент Гал-інфо.

За його словами, ті, хто був вакцинований першою дозою вакцини від Moderna, другу дозу отримає вже вакцину від Pfizer і BioNTech

«Це є така ж сама вакцина. Вакцинація відбувається двома дозами і вона відбувається вакциною на одній платформі. Moderna – це мРНК вакцина і аналогічною вакциною є Pfizer. Той хто вакцинувався Moderna першою дозою може вакцинуватися Pfizer. Це звичайна практика», - сказав Орест Чемерис.

Він наголосив, що жодних застережень з цього приводу немає і це досвід, який практикують не лише в Україні, але й у цілому світі.

Як зазначив член Головної Управи Українського лікарського товариства у Львові Олег Дуда, 23 серпня вакцина Pfizer і BioNTech була зареєстрована американською інституцією FDA.

«Це дуже важливо, адже це означає, що тепер вакцина від Pfizer є такою, яка зареєстрована  для постійного використовування. До цього моменту усі вакцини проти коронавірусу були призначені для екстреної вакцинації населення. Тобто ризики від вакцинації вважали значно меншими, чим ризики внаслідок хвороби. Зараз навіть війські Пентагону вакцинуються цією вакциною.

Насправді усі вакцини хороші і якісні.  Розвинені країни почали робити третю бустерну дозу. Раніше ВООЗ закликала не робити цього, адже бідні країни ще жодного разу не вакцинувалися, а об’єм вакцин є неповним. Зараз ВООЗ змінила свою думку і дозволила бустерну дозу людям, які мають ризик повторно захворіти навіть після вакцинації», - зазначив Олег Дуда.

Як повідомив Орест Чемерис, 22% дорослого населення Львівщини провакцинували від COVID-19 першою дозою. Повністю вакциновані – 17%. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ