Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині запрацював ще один Музей пам’яті жертв НКВД

У смт Щирець Пустомитівського району, що на Львівщині, працює Музей пам’яті жертв сталінських репресій. 27 червня 1941 року, перед вступом німецьких військ, на подвір’ї одної з садиб працівники районного управління НКВД замордували 26 людей зі Щирця та навколишніх сіл. Музей облаштували на місці страти невинних. Про це повідомив прес-центр Центру досліджень визвольного руху.

Розташований музей у селянській хаті. Тут налічується чотири експозиції: кімната пам’яті закатованих, Щирецька просвіта, Січові Стрільці і четверта експозиція присвячена ОУН та УПА.

На стендах виставлені документи і фотографії, що свідчать про період репресій і події в селі. Представлено одяг, привезений з Сибіру, а також предмети вжитку.

Окрема зала є присвячена 19-річному Василеві Фітю з села Попеляни. 30 грудня 1944 року його повісили. Працівники НКВД не дозволяли його зняти і тіло висіло до 5 січня 1945 року. Вся його сім’я була в УПА. До нині живий його рідний брат Богдан Фітьо.

Також у музеї є зал памяті жертв Гулагу. Серед людей, яких вбили, переважно була інтелігенція.

Матеріали для експозицій надали очевидці страшних подій і мешканці сіл Лани, Піски, Дмитрів, Гуменець, Попеляни, Щирця, розповіла директор Музею Надія Кравченко.

Музей розташований у смт Щирець на вул. Степана Бандери, 6.

Відвідати виставку можна у вівторок, середу та четвер з 9.00 до 18.00, в неділю – з 12.00 до 20.00. Вихідні дні – субота і понеділок. Вхід безкоштовний.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ