Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині збудують 8 теплиць для саджанців лісу

Під час колегії Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства відбулася дискусія про найбільш актуальні питання з розширеного відтворення лісів, а також про перспективу облаштування лісового розсадника з контейнерним способом вирощування сучасного лісосадивного матеріалу. Участь у заході взяв голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

На його переконання, на суперсучасний спосіб виробництва лісосадивного матеріалу проектною потужністю 2,5-3,5 млн сіянців (мінімум) можемо вийти вже наступного року.

«Як у нас садять ліс? Повністю зрубують ділянку, після цього запускають спеціальний трактор із зубом, який тягне траншею. Після цього йдуть робітники і копають лунку. Далі – саджанець, котрий вони перед цим добряче травмували, висмикнувши із розсадника, садять у лунку. Велике значення має погода, коли садять ліс, а також безліч інших факторів.

Однак увесь світ давно зрозумів, що ліс треба садити так само, як, умовно, садять дерева, котрі продаються у вазонках. Це робиться міні-вазонками у контейнер спосіб. І вже є дослідження про те, яким цей контейнер має бути: як у нього повітря повинно проникати, що в нього потрібно додавати тощо.

Автонавантажувач розміщує ці контейнери у теплиці, а через півтора роки увесь контейнер із ґрунтом ставиться в лунку. У цій технології приживлюваність – дуже висока.

Саме цю технологію ми хочемо запровадити, оскільки у нас банк насіння вже є. Ми хочемо мати можливість збудувати за шведською технологією такий спосіб контейнерного вирощування. Планується збудувати 8 нових теплиць. І за цим майбутнє», - розповів Олександр Ганущин.

За словами очільника обласного парламенту, курс, котрий облрада взяла на підтримку лісовідновлення, має стати запорукою виділення на наступний рік приблизно 5 млн грн.

Нагадаємо, що на Львівщини функціонує «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр» – єдине підприємство в Україні, яке застосовує сучасні технології в насінництві. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ