Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині жінки роками чекають звання «Мати-героїня», і не завжди дочекаються

Депутати Львівської облради визнали недостатньою роботу Львівської ОДА та Адміністрації Президента щодо присвоєння багатодітним матерям Львівщини звання «Мати-героїня». Рішення про це ухвалили сьогодні, 9 березня під час сесії Львівської обласної ради.

Окрім того, цим же рішенням депутати постановили звернутися до Адміністрації Президента та Кабміну з прохання внести зміни у законодавство і виплатити одноразову матеріальну допомогу усім матерям, які народили і виховали до 6-річного віку 5 і більше дітей, у тому числі усиновлених.

«За» проголосувало 75 депутатів.

Цікаво, що спершу депутати це питання «завалили». Пропозиція визнати роботу Львівської ОДА з присвоєння жінкам Львівщини звання «Мати-героїня» не набрала потрібної кількості голосів. Водночас звернення, яке зачитав рухівець Олександр Ганущин про виплату матеріальної допомоги всім жінкам, що народили і виховали до 6-річного віку 5 і більше дітей, підтримали 85 депутатів.

Після розгляду питання фракція «Свобода» взяла п’ятихвилинний там-аут. Та навіть після переговорів депутати не погодилися визнавати роботу ОДА незадовільною. Однак, проголосували за пропозицію керівника фракції «Фронт Змін» Степана Кубіва про визнання роботи недостатньою.

В цілому проект рішення набрав 75 голосів.

Доповідаючи з цього питання, начальник управління у справах сім’ї та молоді Львівської ОДА Андрій Рожнятровський повідомив, що 2009-2010 року звання «Мати-героїня» і одноразову грошову виплату у розмірі 10 прожиткових мінімумів отримали 1613 жінок з Львівської області, а за два з половиною місяці цього року чотирма указами президент присвоїв це звання 1922 мешканкам Львівської області. Фактично кожна п’ята жінка, нагороджена цим званням останніми указами Януковича є мешканкою Львівської області, каже Рожнятовський.

Він також додав, що з 2004року було понад 12 тисяч подань на отримання звання, в середньому чекати доводиться 2 місяці. Чиновник також додав, щ іноді документи повертаються або ж не розглядаються через їх неналежне оформлення.

Водночас депутати стверджують що робота з надання звань і грошових допомог ведеться недостатньої. Депутат від ВО «Свобода» Ірина Сех заначила, що з понад 26 тис. подань звання «Мати-героїня» отримали 1 742жінок. Наприклад, у Яворівському районі лише 56 жінок отримали звання, а понад тисячу стоїть у черзі. В Бродівському отримали 68, 378 ще чекають, а 21 жінка так і не дочекалась, бо іноді документи роками мандрують по різних інстанціях.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ