Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині зріє нова екологічна катастрофа

На Червоноградській гірничо-збагачувальній фабриці три місяці поспіль горять породні відвали на площі 1,5 кв. км. шкідливі продукти горіння спричиняють страждання мешканцям навколишніх населених пунктів, - видання Прибуток.

Про це заявив народний депутат Олег Мусій під час години запитань до уряду у Верховній Раді, звертаючись до міністра регіонального розвитку Геннадія Зубка.

«Три місяці триває екологічна катастрофа! Люди страждають», — наголосив Мусій.

ДСНС та гірничо-рятувальна служба, за його словами, бездіють, немає реакції також від Міністерства екології. Відтак нардеп попросив від міністра пояснень.

Геннадій Зубко у відповідь попросив, щоб Мусій надав інформацію в письмовому вигляді, пообіцявши, що поговорить з цього приводу з головою Львівської облдержадміністрації Олегом Синюткою. «Направимо комісію з Мінекології, щоб розібралися», — додав міністр.

Відповідь Зубка доповнив міністр енергетики Володимир Демчишин. За його даними, за останні 20 років на Червоноградській гірничо-збагачувальній фабриці накопичилося 10 млн. т відвалів породи. Керівництво підприємства, 63% якого належить приватним власникам і яке на даний момент перебуває в процесі банкрутства, протягом щонайменше півтора року не вживало заходів для боротьби з екологічним забрудненням. «Це реальна проблема», — погодився він.

Відтак Демчишин запевнив, що Міненерго «докладе максимум зусиль, щоб врегулювати це питання». «Протягом наступних двох тижнів ми цю проблему вирішимо», — підкреслив він.

Червоноградська гірничо-збагачувальна фабрика — єдине підприємство в Західній Україні, що займається збагаченням вугілля, видобутого шахтами Львівсько-Волинського вугільного басейну. Місцеве вугілля має високий рівень зольності і без збагачення мало б низький показник тепловіддачі, тож використовувати його на теплоелектростанціях було б малоефективно.

Підприємство ввели в експлуатацію в 1979 році. З початку 2000-х років його орендувала компанія «Львівсистеменерго», яку пов’язували з покійним губернатором Львівщини Петром Олійником. У 2007 році ФДМУ вирішило дозволити «Львівсистеменерго» приватизувати фабрику, яка на той час змінила назву на «Львівська вугільна компанія».

25 серпня 2015 року ухвалою господарського суду Львівської області порушено провадження у справі №914/2441/15 про банкрутство ПАТ «Львівська вугільна компанія».

Прибуток

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ