Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Личакові вшанували 178-му річницю з дня смерті Маркіяна Шашкевича

Фото ЛОДА
Фото ЛОДА
Фото ЛОДА
Фото ЛОДА
1/2
Сьогодні відзначається 178 річниця з дня смерті Маркіяна Шашкевича (1811 – 1843) – письменника, поета, священника, натхненника національного відродження Галичини, найбільш відомого, як співзасновника українського гуртка національно-свідомої молоді "Руська трійця" та співавтора альманаху "Русалка Дністровая".

Маркіян Шашкевич перепохований на Личаківському кладовищі. Представники обласної та місцевої влад вшанували пам’ять громадського діяча покладанням квітів до його могили. Від імені Львівської облдержадміністрації у заході взяли участь заступник голови Львівської ОДА Іван Собко та представники департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА.

"Студент духовної семінарії Маркіян Шашкевич разом з однодумцями у свої молоді роки розуміли необхідність збереження української мови та поширення українських творів в окремих виданнях. В той час, у середині ХІХ ст., коли Галичина перебувала у складі Австро-Угорщини, не кожен вже відомий громадський діяч мав сміливість відкрито захищати рідну мову та літературу. Маркіяна Шашкевича називають галицьким пророком, будителем, зачинателем нової української літератури в Галичині. Адже саме з таких подій як видання "Русалки Дністрової" складався непростий шлях до створення незалежної і вільної України", - сказав Іван Собко.

Довідково:

Основними ідеологами гуртка "Руська трійця" були однокурсники Маркіяна Шашкевича з духовної семінарії – Яків Головацький та Іван Вагилевич, проте до діяльності гуртка долучалися і інші семінаристи. Результатом їхньої діяльності була підготовка рукописів, збірок, авторських поезій слухачів духовної семінарії, а головне — виданого у Будапешті альманаху "Русалка Дністровая" (1837), який мав вирішальний вплив на національне відродження та розвиток української літератури в Галичині.

"Русалка Дністровая" - перший на той час, виданий українською мовою, збірник казок і ліричних поезій, написаних авторами збірника, народних пісень, історичних, фольклорних та інших творів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ