Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

На переговорах щодо Сирії домовилися про перемир'я

На переговорах із сирійського конфлікту в Мюнхені сторони домовилися протягом тижня досягти припинення бойових дій, але перемир'я не стосуватиметься джихадистських угруповань.

Як наголосив держсекретар США Джон Керрі, перемир'я не буде стосуватися угруповання "Ісламська держава", "Фронту Нусра" й інших збройних формувань, які практикують терор.

На тижневе перемир'я погодилися всі сторони, які беруть участь в мюнхенських переговорах.

"Зобов'язання зафіксовані на папері, однак головний тест на міцність в тому, щоб усі сторони їх виконували", - зазначив пан Керрі.

Оголошення про перемир'я було зроблене на фоні успіхів сирійських урядових військ, підкріплених російськими авіаударами, в провінції Алеппо.

"Ми домовилися за тиждень підготувати модальності, які будуть визначати режим припинення збройних дій, виходячи з того, що за цей час і уряд, і збройні групи зможуть вжити необхідних заходів для припинення конфлікту", - сказав російський міністр закордонних справ Сергій Лавров.

Однак британський колега Керрі і Лаврова Філіп Хеммонд зазначив, що перемир'я буде витримано лише у тому випадку, якщо Росія припинить підтримувати підконтрольні Башару Асаду війська своїми авіаударами.

За словами дипломата, миротворці ООН повинні будуть забезпечити доступ гуманітарних місій на всі конфліктні території.

У вівторок учасники переговорів звинуватили один одного в неконструктивній позицію: тоді російський МЗС поклав відповідальність за припинення переговорів щодо Сирії на сирійську опозицію, звинувативши делегацію з Ер-Ріяда в спробі зірвати переговорний процес.

США і Туреччина дотримувалися думки, що переговори були перенесені саме через дії російської влади в Сирії, в результаті яких гинуть мирні жителі.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ