Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На площі Ринок встановили інформаційні стенди, присвячені Альфреду Захарієвичу

У Львові вшановують пам’ять видатного львівського архітектора початку ХХ ст. Альфреда Захарієвича. 8 грудня, на площі Ринок відкрили виставку «Законодавець стилю в архітектурі Львова початку ХХ ст.»
фото - пресслужба ЛМР

Про це інформує пресслужба ЛМР.

Це десять стендів, на яких будуть експонуватися архітектурні фотографії, у тому числі рідкісні історичні світлини, архітектурні рисунки та проєктні креслення, архівалії кінця ХІХ – початку ХХ ст., включно з копіями унікальних документів приватного архіву родини Захарієвичів.

«Експозиція виставки презентує найважливіші проєкти авторства Альфреда Захарієвича, які впродовж 1900-х та початку 1910-х рр. були для міста архітектурно-стильовим «камертоном». Експонований матеріал дає змогу простежити еволюцію стилю львівської архітектури, яка відбулася впродовж двох десятиліть – від сецесії до модернізованої версії неокласицизму», - розповів куратор проєкту, доцент кафедри історії УКУ, канд. мистецтвознавства Ігор Жук.

 Як зазначив директор ЛКП «Бюро спадщини» Павло Богайчик, через цю виставку організатори хочуть розповісти наскільки важливим був Захарієвич, а також спонукати людей вивчати архітектуру, історію та краще знати своє місто.

 «Я рада, що ми продовжуємо традицію популяризувати видатних львів’ян. Це не перша виставка, яка присвячена 150-річчю з дня народження Альфреда Захарієвича. Львову є чим пишатися», - зазначила керуюча справами виконавчого комітету ЛМР Наталія Алєксєєва.

Як додав Ігор Жук, заходи з вшанування Альфреда Захарієвича триватимуть і в наступному році: будуть ще щонайменше 2 виставки, супутні акції, академічні заходи, зокрема спецкурси на історичній програмі УКУ, семінари для професійних дослідників та для ширшої громади тощо.

«Дуже цікавий формат такої вуличної виставки.  Дякую, що Ігор Жук погодився проводити такі кураторські екскурсії, був великий інтерес наших екскурсоводів, які зможуть більш детально розповідати про ці цінні архітектурні пам’ятки, про стилі. Пан Ігор робить і лекції, і екскурсії. Вони завжди поєднані в гарну тематичну розповідь і завжди викликають велике зацікавлення наших екскурсоводів. Це дозволить глибше показувати наше місто, включати в екскурсії цікавинки», - наголосила в.о.начальника управління туризму ЛМР Галина Гриник.

Нагадаємо, влітку до 150-річчя з дня його народження біля Ратуші Бюро спадщини спільно з Українським католицьким університетом, управлінням охорони історичного середовища та управлінням туризму встановили інформаційні стенди про життя та професійні здобутки цього будівничого.

Історична довідка
26 серпня 2021 р. виповнилося 150 років від народження Альфреда Захарієвича (1871–1937), провідного майстра архітектури Львова першої третини ХХ ст.

Професійний доробок Альфреда Захарієвича презентується такими пам'ятками, як чудова будівля торгово-промислової палати на просп. Шевченка, 17-19, банк на Коперника, 4 та багатьма іншими архітектурними об'єктами найвищої вартості. Разом з тим, для загалу шанувальників Львова маловідомим фактом лишається роль Альфреда Захарієвича як ініціатора впровадження в архітектурно-будівельну практику новітніх технологій і матеріалів – зокрема, залізобетонних конструкцій системи Франсуа Геннебіка. Будучи членом консорціуму Геннебіка, А. Захарієвич активно застосовував залізобетон у свої проєктах. До Першої світової війни його фірма спорудила сотні залізобетонних мостів, які відносилися до найбільших серед споруджених в Австро-Угорщині. Завдяки пропонованій виставці львів'яни та гості міста матимуть нагоду довідатись про цю унікальну спадщину.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ