Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На пр. Свободи, 33 відкрили частину автентичної малярки

В історичному будинку на пр. Свободи, 33 відкрили ще одну частину автентичної малярки та відновили світловий ліхтар. Реставраційні роботи в історичному будинку на пр. Свободи, 33 розпочались в серпні минулого року. Першочерговим завданням для фірми-виконавця робіт, ПАТ «Львівреставрація», було відремонтувати світловий ліхтар, адже через його несправність сходову постійно заливало водою, відповідно від вологи страждали стіни та дерев’яні сходи. Повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Окрім ліхтаря, для останнього поверху виготовили нові дерев’яні вікна, які легко відкривати для провітрювання. Також було розчищено стіни від нашарувань фарби, що дозволило знайти різноманітні пофарбування різних періодів, зокрема поч. ХІХ ст., сецесії, арт-деко. Але, зважаючи на те, що все відновити неможливо, було прийнято рішення відновлювати первинну малярку з ХІХ ст., яка найкраще збереглась по периметру всієї сходової клітки.

«Звичайно, щоб показати історію сходової, як часто змінювались смаки на кольори, насиченість зображень – ми, для прикладу, в декількох місцях зробимо зондажі, і люди зможуть побачити, як виглядало пофарбування інших періодів. В березні ми плануємо змонтувати відновлені сходи, також будуть відбуватись роботи з реставрації вхідних дверей до квартир та виготовлення вхідної брами до будинку. Якщо говорити про інженерні мережі, то в під’їзді змонтують нові, більш потужні електричні кабелі», - розповідає архітектор проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова», Тетяна Балукова.

Нагадаємо, що за минулі роки проектом «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова», що втілюється Deutsche Gesellschaft für internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH у співпраці з Львівською міською радою, було фахово відреставровано 3 сходові: на пл. Ринок, 5, вул. Театральній, 12 та вул. Левицького, 10. Вибір цих об’єктів був зумовлений тим, що мешканці проявили неабиякий інтерес до відновлення свого під’їзду, супроводжували всі реставраційні роботи та долучились фінансово.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ