Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: На Прикарпатті відкопали бідон з архівними документами УПА
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

На Прикарпатті відкопали бідон з архівними документами УПА

Місцеві мешканці села Вікторів Галицького району відкопали бідон з архівними документами. Від довгого зберігання у ґрунті бідон пошкодився, на ньому видніється діра. Через це знахідка була частково залита водою, тому знайдені документи потребують реставрації. Історики припускають, це архіви УПА

Завідувач відділу реставрації Івано-Франківського краєзнавчого музею Валерій Твердохліб розповідає – пам’ятка цікава, але ситуація з документами критична. Адже через пробиту у бідоні діру вони у дуже поганому стані.

“Зараз важко сказати, чи можливо їх відновити. Ми проводимо консультації з реставраторами зі Львова, які уже працювали з таким матеріалом. Незабаром ми дізнаємось, наскільки папери важливі. Останнім часом такі знахідки трапляються. Думаю багато чого ще сховано”, – переконаний реставратор.

Він додає: проблема в тому, що в Івано-Франківську немає фахівців по реставрації таких паперів. Немає також і державного фінансування в цьому напрямку.

Очільник “Поступового гурту франківців” Сергій Адамович, якому передали бідон, розповідає:

“Ми думаємо, що це документи ОУН УПА і зараз працюємо з фаховими реставраторами і істориками.  Ми залучили до роботи відомого реставратора Валерія Твердохліба. Сподіваюсь нашими зусиллями вдасться зберегти частинку історії”.

До слова, не так давно у цьому ж селі знайшли ідентичний бідон з документами. Оскільки вони були у кращому стані, вдалось одразу встановити, що це документи  українського підпілля. Зараз вони також на реставрації.

Галицький кореспондент

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ