Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На роботу за кордон: головні причини трудової міграції

Незважаючи на відносне зниження кількості трудових мігрантів, значна частина українців все ж рішуче налаштована на переїзд. Якщо рік тому головними причинами переїзду за кордон українці називали нестабільну політичну ситуацію і відсутність відчуття безпеки, то сьогодні на перший план виходять інфляція, зростання цін і низький рівень життя. Про це — в результатах опитування Міжнародного кадрового порталу hh.ua.

Однією з головних проблем українського ринку праці є «відтік інтелекту». Високооплачувані спеціалісти залишають країну в пошуках цікавої й високооплачуваної роботи. Але у теперішній час, у порівнянні з 2014-2015 роками, кількість тих, хто має серйозні наміри виїхати за кордон, скоротилася приблизно вдвічі.

Незважаючи на відносне зниження кількості трудових емігрантів, досі є значна частина українців, котрі рішуче налаштовані на переїзд. На сьогодні це кожен шостий співробітник. Ще дещо більше половини час від часу думають про еміграцію. Що ж підштовхує українців до пошуків роботи за межами країни?

Якщо у 2015 році на перший план виходили нестабільна політична ситуація й відсутність відчуття безпеки, то сьогодні «білі комірці» акцентують увагу на матеріальних аспектах, зокрема на інфляції, зростанні цін й низькому рівні життя. Практично троє із п’яти опитаних зізналися, що не бачать свого майбутнього в Україні. Кожен другий не задоволений розміром зарплати і рівнем розвитку економіки. Дещо менше половини вважають за неможливе залишатися в країні, де не дотримуються законів і процвітає корупція. І ще двоє із п’яти стурбовані нестабільною політичною ситуацією.

Третина українців їдуть за якістю життя — хорошою медициною, освітою, доступною страховкою.Дещо менше третини впевнені, що за кордоном можна значно більше заробляти, виконуючи навіть непрестижну роботу. А ось відчуття безпеки, можливість професійної самореалізації та спрощену процедуру реєстрації власної справи українці згадали в останню чергу.

Варто зазначити, що на переїзд за кордон офісні співробітники погодяться лише за певних умов. Дещо менше половини поїдуть у тому разі, якщо роботодавець надасть хороші фінансові й кар’єрні можливості. Чверть — якщо зацікавить компанія і посада, а також якщо буде можливість переїзду разом із сім’єю. Кожен п’ятий поїде лише до країни, де вищий рівень життя, і якщо вирішиться питання із житлом. Цікаво, що на переїзд у межах України погодяться лише четверо зі ста опитаних.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в травні 2016 року. В опитуванні взяли участь 2004 респонденти із різних регіонів України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ