Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На саркофаг Чорнобильської АЕС встановили герметичну мембрану

У місцях прилягання східної торцевої стіни арки до нинішніх конструкцій блоку В головного корпусу другої черги ЧАЕС завершилося встановлення герметичної мембрани, - 112.ua.

"Завдяки встановленню даної мембрани буде зміцнено радіаційну безпеку об’єкту "Укриття" на 100 років, що є основною функцією (нового, безпечного конфайнменту) НБК. Незважаючи на те що роботи виконували в надзвичайно складних радіаційних умовах, працівники ЧАЕС та підрядних організацій продемонстрували високий професіоналізм", – розповів голова ДАЗВ Віталій Петрук.

Кріплення мембрани здійснювалося за допомогою спеціальних металевих анкерів герметизації. Раніше на об’єкті було виконано підготовчі роботи з видалення сторонніх предметів і післяаварійного шару бетону для забезпечення рівної основи під анкери.

Зазначається, що в процесі виконання робіт виникли певні труднощі, пов'язані з високим рівнем радіації в зонах проведення робіт, великим нагромадженням бетонних перекриттів арматурою, металом, наявністю високоактивних включень, що призвело до залучення додаткових ресурсів.

Всього, за даними агентства, виконано 60 отворів діаметром 400 мм і товщиною свердління плит перекриття від 600 мм до 900 мм.

Нагадаємо, в листопаді 2016 року реактор Чорнобильської АЕС накрили новим саркофагом. Новий, безпечний конфайнмент (НБК) – найбільш рухома споруда в світі, оснащена унікальними технологіями і системами. Висота арки дорівнює 110 м, довжина - 150 м, ширина - 260 м і вага понад 31 тис. тон. Влада заявляє, що нова споруда прослужить 100 років.

112.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ