Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На сесію Львівської облради винесуть проект Програми енергозбереження на 2013 - 2016 роки

Сьогодні, 31 січня, у Львівській обласній раді відбулося громадське обговорення проекту Програми енергозбереження для населення Львівщини на 2013 - 2016 роки. Як наслідок, було рекомендовано винести Програму на розгляд сесії Львівської обласної ради.

Як зазначив голова постійної комісії з питань інвестиційної та регуляторної політики, ПЕК, енергоефективності та розвитку підприємництва Тарас Федак, Програма реалізується в області вже шість років, тому тепер її варто виводити на інший рівень зважаючи на модернізацію технологій енергожбереження.

"Кредити надавали щодо різних напрямів - утеплення фасадів, заміна вікон та дверей. Але зважаючи на те, що в деяких районах кошти на програму вже вичерпано, а у інших реалізували щойно 2-3 проекти, то можна говорити про те, що виконавча влада погано інформує населення про наявність такої програму", - зазначив Федак.

Своєю чергою в.о. начальника управління інвестиційної політикидепартаменту економічного розвитку, інвестицій, торгівлі та промисловолсті Львівської ОДА Василь Лозинський зазначив, що область може пишатися тим, що тут вперше була втілена в життя Програма енергожбереження.

Відтак управління напрацювало програму на 2013-216 роки.

Він зазначив, що головним їхнім завданням є досягнути компромісу з банками та кредитними спілками, домовитися про зниження кредитної ставки.

Як поінформував зазступник голови Львівської обласної ради Валерій П'ятак, програма буде винесена на розгляд сесії.

"Цю програму треба підняти на загальноукраїнський рівень. Були обіцянки від віце-прем'єра щодо фінансування її з Держбюджету, але наразі в бюджеті на це немає коштів.", - сказав він.

Голова фракцій Партії регіонів у Львівській обласній раді Ігор Грещук заявив, що  до цього повинні долучитися депутати Верховної Ради, які увійшли до міжфракційного обєднання "Львівщина".

Валерій П'ятак наголосив, що за шість років реалізації Програми енергозбереження більше як 10 тис. родин  отримали 90 млн грн кредитів.

Він додав, що 9,6 млн грн було компенсовано з обласного бюджету.

Відповідно, на нараді було прийнято рішення рекомендувати профільному управлінню провести роботу з банками та кердитними спілками щодо знищення процентної ставки, яка нині становить15%

Окрім того, П'ятак наголосив, що треба обмежувати ставку кредиту, адже Програма орієнтуєтьс на середньосмтатистичну родину, тобто одна родина може отримати не більше як 50 тис грн.

Також окремою підпрограмою планують розробити умови отримання такого кредиту для ОСББ.

Дехто із присутніх висловив занепокоєння, що, мовляв, така програма швидше фінансує банки, які належать нардепам та кридитні спілки, які належать депутатам облради.

Але на це заперечили та запевнили, що у людини, яка так вважає, ще надто малий досвід роботи у Львівській обласній раді.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ