Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На шаховому супертурнірі у Голландії знаний львівський гросмейстер Василь Іванчук перші чотири партії завершив внічию

У голландському Вейк-ан-Зеє на шаховому супертурнірі 20-ї категорії знаний львівський гросмейстер Василь Іванчук свої перші чотири партії завершив внічию.
У голландському Вейк-ан-Зеє в рамках традиційного міжнародного шахового фестивалю стартував супертурнір 20-ої категорії (середній рейтигн – 2742) „Coruss Chess-2008”, серед 14-ти учасників якого й двоє представників вітчизняної шахової школи – лідер національної збірної, львівський гросмейстер Василь Іванчук та талановитий харків’янин Павло Ельянов.
В головному турнірі „Coruss Chess-2008” (в рамках фестивалю традиційно проводиться три турніри – А, В і С) за головний приз разом з чоловіками веде боротьбу й лідер жіночого рейтингу FIDE угорка Юдіт Полгар. І саме з нею в стартовому турі зустрівся Василь Іванчук. Розігравши новоіндійський захист, як справжній джентльмен, галичанин, незважаючи на те, що в його розпорядженні були білі фігури, вже після 24-го ходу запропонував Юдіт мирну угоду, яка й була підписана. Співвітчизник Іванчука Павло Ельянов у перший ігровий день зустрівся з іншим представником Угорщини Петером Лєко. І що цікаво, в цій партії також було розіграно все той же новоіндійський захист. Причому перевага права першого ходу знову ж таки належала українцеві. Однак Павло, як і Василь, скористатися нею не зумів, і після 27-го ходу запропонував супернику нічию.
На відміну від стартового туру, в другий ігровий день українці зіграли по-різному. Ельянов, маючи в своєму розпорядженні чорне військо, в захисті Грюнфельда не встояв під натиском норвезького вундеркінда Магнуса Карлсена і після 54-го ходу білих визнав себе переможеним. Натомість Іванчук чорними фігурами встояв у партії проти чи не найбільшого невдахи стартового відрізку „Coruss Chess-2008”, екс-чемпіона світу Веселіна Топалова з Болгарії. З таким же підсумком львів’янин завершив і свою зустріч в третьому турі проти уродженця столиці білорусі Боріса Гєльфанда, який вже не один рік захищає спортивну честь Ізраїля. Причому в партії, у якій гросмейстери розіграли англійський початок, наш земляк вже вкотре підтвердив свою репутацію одного з найоригінальніших шахістів у світовій еліті: над 4-им ходом Іванчук думав більше, ніж годину, але в підсумку, як зізнався по завершенні партії, залишився цим ходом надто задоволеним: вже після 22-го ходу білих було зафіксовано нічию. Ще швидше (після 17-го ходу в захисті Німцовича) підписали мирну угоду Ельянов та чинний чемпіон світу Віши Ананд.
Не змогли наші шахісти здобути свою першу перемогу на „Coruss Chess-2008” і напередодні першого вихідного дня. Більше того, якщо Іванчук у четвертому турі чорними розійшовся миром з Лєко, то Ельянов вдруге на турнірі зазнав поразки проти суперника, який грав білими. Цього разу Павло не встояв проти екс-чемпіона світу росіянина Владіміра Крамніка. Сподіватимемося, що вчора Василь та Павло добре відпочили і вже сьогодні, коли відбудуться партії п’ятого туру, та в подальшому зуміють потішити своїх багаточисельних вболівальників не лише красивими партіями, а й гучними перемогами, і тим самим суттєво покращать своє турнірне становище.
Турнірне становище після 4-ох турів: 1-2. Левон Аронян (Вірменія, рейтинг – 2739) та Магнус Карлсен (Норвегія, 2733) – по 3 очки; 3-6.Владімір Крамнік (Росія, 2799), Юдіт Полгар (Угорщина, 2707), Теймур Раджабов (Азербайджан, 2735) та Люк Ван Велі (Голландія, 2681) – по 2,5; 7-9. Майкл Адамс (Англія, 2726), Василь Іванчук (Україна, 2751) та Петер Лєко (Угорщина, 2753) – по 2; 10-11. Вішванатан Ананд (Індія, 2799) та Шахріяр Мамедьяров (Азербайджан, 2760) – по 1,5; 12-14.Боріс Гєльфанд (Ізраїль, 2737), Павло Ельянов (Україна, 2692) та Веселін Топалов (Болгарія, 2780) – по 1.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ