Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Тернопільщині відновлюють занедбаний ботанічний сад

У Ланівцях Тернопільської області відновлюють ботанічний сад, який був занедбаний майже 20 років.
фото - "Суспільне"

Про це інформує "Суспільне".

Зокрема, голова Лановецької громади Роман Казновецький розповів, що роботи виконують за кошти Держфонду регіонального розвитку та гроші громади.

За його словами, це 15 мільйонів гривень. Ботанічний сад у Ланівцях має понад 10 гектарів. До 2019 року територія саду була занедбаною: тут росли чагарники та лежало сміття. 

Відповідальний за відновлення саду Петро Стецюк зазначає:

"З 2019 року ми почали розчищати територію, вирізати дерева непотрібні, і підготували територію для того, щоб сформувати парк".

Сьогодні тут – встелені бруківкою доріжки, проведене освітлення – понад 65 ліхтарів. Також встановили 24 лавки для відпочинку та 2 альтанки.

У 1990 роках на території саду росло понад 500 видів дерев, розповідає Петро Стецюк. Донині збереглись одиниці. Тому, щоб відновити втрачені види, висадили більше ніж 200 дерев, каже Петро Стецюк: це туї, яловець, катальпи, сосни, а також декоративні кущі та живопліт. Деякі з них – подарували місцеві жителі:

"Випускники, які в цьому році святкували 30-річчя після закінчення школи, нам привезли 10 катальп. Катальпа має дуже гарний білий цвіт великий. І дуже хотілося б, щоб і інші так підхопили ту ідею. Я не кажу, що має бути багато дерев. Хай у горщику принесуть, ми самі посадимо. Це стало би традицією, парк став би цікавішим, красивішим, і випускники верталися б сюди подивитися, як воно росте".

Загалом, каже Петро Стецюк, хочуть висадити понад тисячу дерев. Також у 90-х роках на території саду жили олені, фазани та страуси. Наразі, каже Петро Стецюк, у водойми запустили рибу та підгодовують диких птахів.

Загалом на відновлення парку з бюджету громади виділили понад 4 мільйони гривень. Голова Лановецької громади Роман Казновецький зауважує:

"З 2016 року ми почали роботи. Перше ми забрали стоки, побудували очисні споруди, каналізаційно-насосну станцію. По дорозі ми робили проєкт загального облаштування території, зробили його, пройшли всі екологічні погодження. І після того вже основну таку проєктно-кошторисну документацію, якою ми керувалися і подавали далі на фонди. Тобто, це ми подали на Фонд регіонального розвитку. Ми це три роки туди подавали, і в 2019 році нам пощастило, ми розпочали роботи".

Також 11 мільйонів гривень надав Держфонд регіонального розвитку, каже голова облдержадміністрації Володимир Труш:

"Проєкт був включений в програму "Велике будівництво" президента України. І за два роки майже з лихвою ми закінчили цей об’єкт".

Далі парк будуть облаштовувати за кошти громади.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ