Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

На відкриття виставки Пінзеля у Луврі прийшло багато українців, які проживають у Франції

Відвідувачі виставки робіт скульптора Іоанна Георга Пінзеля у Луврі змушені годинами стояти в черзі, щоб оглянути експозицію. Про це сьогодні, 27 листопада, в коментарі Гал-інфо повідомив головний хранитель фондів Львівської галереї мистецтв Ігор Хомин.

За його словами, французи зробили хорошу промоцію виставці, відповідно, очікується, що її відвідає багато людей. Однак через те, що експозиційний зал не надто великий, відвідувачам доводиться чекати у черзі.

Він також зазначив, що на відкритті було багато українців, які проживають у Франції.

Ігор Хомин додав, що у четвер, 22 листопада, в Українському домі у Парижі відбувся вечір, присвячений світлій пам’яті покійного директора Львівської галереї, Героя України Бориса Возницького: 23 листопада виповнилось півроку з дня його смерті.

Нагадаємо, що  відкриття виставки Пінзеля у Луврі відбулося 21 листопада. Скульптури Пінзеля виставили у каплиці Сен-Шапель, що входить у комплекс Лувру. Французьким глядачам демонструють роботи майстра, що зберігаються в музеї Пінзеля у Львові та краєзнавчих музеях Тернопільщини та Івано-Франківщини, також скульптури з церков.

Довідка.

Іоанн Георг Пінзель — український скульптор середини 18 століття, представник пізнього бароко і рококо. Зачинатель Львівської школи скульпторів.

Біографічні відомості про майстра майже відсутні. Його етнічне походження, місце і час народження, а також обставини появи в Галичині та смерті наразі невідомі. В середині 1740-х років він з'явився при дворі магната Миколи Василя Потоцького, який став його головним замовником і патроном. 13 травня 1751 року одружився у Бучачі із вдовою Маріанною Єлизаветою Кейтовою з родини Маєвських. Від цього шлюбу мав двох синів.

Протягом 1750-60-х років (переважно спільно з архітектором Бернардом Меретином) працював у Львові, Ходовичах (тепер Львівська область), Городенці (нині Івано-Франківська область), Монастириську та Бучачі (обидва — сучасна Тернопільська область). Для творів Пінзеля характерна велика емоційність та динаміка, надання створеним формам життєвих рис.

За наявними документами, 24 жовтня 1762 року Єлизавета Пінзелева втретє вийшла заміж за Беренсдорфа. Отже, Пінзель, імовірно, помер до цієї дати (близько 1761 року, певно, у Бучачі).

Чит. також: «Скульптури Пінзеля у Луврі експонуватимуть по сусідству з Джокондою».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ