Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

На впровадження Угоди про зону вільної торгівлі ЄС готовий надати Україні 5 млрд євро

Сьогодні, 25 січня, у Львові відбувся бізнес-ранок з питань Угоди «Про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі України та ЄС». На її провадження ЄС готовий надати Україні 5 млрд євро.

Керівник відділу впровадження політики Посольства Королівства Великобританії в Україні Данкан Аллан розпочав промову українською та наголосив, що Об’єднане Королівство приділяє цій Угоді величезне значення. (До речі, Посольство Великобританії фінансує проведення відповідних переговорів), адже вона є частиною Угоди про співпрацю України та Євросоюзу.

«Реалізація умов Угоди поставить перед Україною багато проблем, адже ця Угода, на відміну від стандартної про зону вільної торгівлі, зачіпає 15 різних сфер економіки і законодавства країни. Це і зменшення (а надалі зведення їх до нуля) тарифів на торгівлю, і приведення українських товарів до європейських стандартів», - наголосив Дунган Алан.

Про перспективи, які очікують на Україну вразі підписання угоди «Про глибоку всеосяжну зону вільної торгівлі» згадав і Кріс Косгроу - директор CTA Economic& Export Analysts Ltd. (Останній протягом кількох років консультує український уряд з економічних питань).

«Переговори про цю Угоду почались 2008 року і, незважаючи на те, що це є надзвичайно складна Угода, я сподіваюсь, що вже цього року ми її підпишемо. Наразі все залежить від уряду України та від того, наскільки Україна зможе виконати свої зобов’язання щодо цієї угоди. ЄС погоджується допомагати Україні, планується виділити 5 млрд євро – урядові для підтримки бюджету, а також, щоб забезпечити технічну підтримку українських виробників, зокрема, щоб стандартизувати українські товари згідно з вимогами ЄС.

Коли ж Угода буде підписана, головний тягар ляже на працівників митниці. Фактично вони будуть реалізовувати Угоду, тож потрібно буде реорганізувати українську митницю, провести тренінги для її працівників. Але це дасть свої результати, адже нині третина експорту України потрапляє в Європу, тож ми маємо збільшувати ці обсяги», – прокоментував Кріс Косгроу.

Cвоєю чергою менеджер проекту «Підтримка діалогу зацікавлених сторін в Україні щодо запропонованої зони вільної торгівлі ЄС-Україна» Сергій Нерпій порадив присутнім бізнесменам налагоджувати зв’язки з профільними міністерствами для того, аби брати участь у діалозі ЄС-Україна і висловлювати свої думки і потреби.

Була анонсована участь голови Львівської ОДА Михайла Цимбалюка та міського голови Львова Андрія Садового. Але вони не прийшли.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ