Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На вимогу Громадського форуму Львова та протестуючих львівська міська влада прийняла ряд заходів по припиненню ремонтних робіт на площі Ринок до повної перевірки відповідності проектної документації

Нещодавно відбулась нарада за участю голови координаційної ради Громадського Форуму Львова Олега Мацеха, члена комісії архітектури та містобудування НТШ Юрія Диби, заступника начальника УКБ Львівської міської ради Ігоря Фалюти, архітекторів, керівників та інженерів, що займаються реконструкцією площі Ринок. На нараді розглянули основним питання проведення робіт реконструкції інженерних мереж, реставрація та впорядкування пл. Ринок у м. Львові, а також пройшло ознайомлення з проектною документацією опрацьованою проектними інститутами. Про це “Гал-info” повідомив координатор Громадського форуму Львова Олег Мацех.  Він же надав текст протоколу засідання, витримки з якого подаємо нижче.

 Валерій Чернишов поставив питання проходження траси трамвайної колії від вул. Руської до пр. Свободи. В результаті обговорення вирішили:
1.  Констатувати, що роботи на пл. Ринок проводяться із порушенням вимог чинного пам’ятко - охоронного законодавства України, будівельних норм та правил.
2.  Роботи проводилися без погодження в установленому порядку проектної документації та отримання відповідних дозволів памятко-охоронних органів та інспекції Держархбудконтролю.
3.  Влаштування бетонної подушки в північній частині пл. Ринок, виконано згідно з попереднім ескізним проектом, який передбачав влаштування автомобільної стоянки, та який було відхилено.
4.  Вздовж траси проходження трамвайної колії з південного боку ринкової площі розташовано підвали передпоріж, пам’яток архітектури XVI- XIX ст. кам’яниць №11-22 
5.  Документація пов’язана з орієнтацією, дослідженням та проектними рішеннями щодо збереження та консервації підвалів передпоріж не опрацьовувалася.
6.  В процесі рятівних археологічних досліджень зафіксовано границі мурованої огорожі навколо середньовічного цвинтаря при Катедрі, а також залишки готичної каплиці на території цвинтаря.
З наради робочої групи з питань координації проведення робіт реконструкції інженерних мереж, реставрації та впорядкування пл. Ринок у місті Львові було підписано протокол охоронний №326/1-45 м. Львів, від 26.04.2006р „Пам’ятка містобудування і архітектури внесена до реєстру національної спадщини України.”
     З метою координації проведення науково-дослідних та виробничих робіт робоча група запропонувала:
Розділ 1.Загальні положення.
1.1 Провести професійне рецензування, шляхом подання на розгляд проектних матеріалів по розділах:
- перед проектні та науково-дослідні роботи;
- проектні роботи реставрації та впорядкування ансамблю площі Ринок;
- проектні роботи реконструкції інженерних мереж;
- проектні роботи прокладання трамвайної колії та замощення проїзджої  частини та пішохідних території;
- вплив бетонної плити на зміну гідрологічного режиму та збереження об’єктів археології і пам’яток архітектури;
- озеленення території;
 1.2 Провести обстеження аварійних будинків по трасі проходження трамвайної колії
Розділ 2. Північна сторона пл. Ринок.
  2.1 Визнати факт, що північна сторона пл. Ринок виконувалася без погодженої в установленому порядку проектної документації. Роботи пов’язані з реконструкцією інженерних мереж на північній стороні велися в зимовий період, археологічні дослідження під час цих робіт не проводилися.
 2.2 Роботи пов’язані з прокладанням інженерних комунікацій виконані без проведення архітектурно – археологічних досліджень підвалів передпоріж. Необхідно провести дослідження підвалів та опрацювати проектну документацію їх консервації.
 2.3 Визнати факт що, бетонування подушки під мощення з північного боку площі було пов’язано з влаштуванням стоянки згідно попереднього ескізного проекту, пізніше відхиленого. Бетонна подушка виконана без необхідних обґрунтувань.
 2.4 Визнати недоцільність влаштування бетонної підоснови під мощення для руху автомобілів з навантаженням до 10 т. на вісь (особлива думка п. Романа Мішка).
 2.5 Зупинити роботи пов’язані з влаштуванням мощення до вияснення питання, щодо  негативного впливу бетонної плити на пам’ятки архітектури та археології.
 Розділ 3. Площа Катедральна.
 3.1 Вважати недоцільним влаштування бетонної плити ширше ніж трамвайна колія.
 3.2 Поверхню залізобетонних плит опрацювати, надавши їй фактуру мощення бруківкою.
 3.3 Враховуючи матеріали археологічних досліджень, внести зміни в проектну документацію трасування муру огородження території Катедрального цвинтаря.
 3.4 Опрацювати проект консервації відкритої під час археологічних досліджень залишків готичної каплиці.
Розділ 4. Вулиця Руська.
 4.1 Провести археологічні дослідження залишків забудови вул. Руської на проміжку між вул. Ів. Федорова та вул. Підвальною.
 4.2 Обстежити підвали забудови вул. Руської на проміжку від пл.. Ринок до вул. Ів. Федорова з метою визначення обсягів та місць проведення археологічних досліджень (особлива думка п. Юрія Лукомського)
 4.3 Опрацювати проект проти аварійних робіт кутового будинку №10 на пл. Ринок.
 4.4 Вирішити питання винесення ТП з приміщень першого поверху з будинку №10.
Розділ 5. Південна сторона пл. Ринок.
 5.1. Інституту «Укрзахідпроектреставрація» провести фіксацію існуючого стану ( в тому числі вводів інженерних комунікацій) пивниць передпоріжжа, проаналізувати наявність виходів з існуючих пивниць кам’яниць в бік Площі Ринок.
 5.2. Службам Львівської міської ради забезпечити можливість доступу та умови для проведення обмірів та обстежень підвальних приміщень кам’яниць південної сторони Площі Ринок.
 5.3. Констатувати, що питання фінансування археологічних розкопок вирішено (інформація начальника УКБ п. Василя Миськіва
 5.4. Опрацювати проект організації археологічних досліджень та проведення першочергових пошукових робіт південної сторони Площі ринок.
 5.5. Вирішити питання збільшення обсягів та фронту археологічних досліджень
 5.6. Провести першочергові дослідження стану підвалів передпоріжжа будинку № 22 та будинку №11, на Площі Ринок.
 5.7. Забезпечити можливість подальшого поетапного археологічного дослідження підвалів передпоріж.
 5.8. Доручити інституту «Держжитлокомунбуд»  провести фіксацію, дослідження та опрацювати проектні рішення консервації підвалів передпоріж південної частини площі Ринок.
 5.9. В першу чергу провести дослідження підвалів кутових кам’яниць (з боку вулиці Галицької та вул. Сербської) у зв’язку з проходженням трамвайної колії
 5.10. Внести зміни і доповнення до АПЗ та реставраційного завдання в залежності від результатів архітектурно - археологічних досліджень.
Розділ 6. Озеленення пл. Ринок.
 6.1 Оскільки пл. Ринок – об’єкт, внесений до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, підхід до проектування об’єкту, в тому числі питання озеленення, має бути адекватним стосовно пам’ятко - охоронного рангу об’єкту,
 6.2 Професор Кучерявий категорично проти стосовно зрізання  дерев на пл. Ринок та будь-яких змін існуючого озеленення.
 6.3 Вважати доцільним зрізати існуючі тополі.
 6.4 Клумбу під "балконом Голови" потрібно залишити (особлива думка п. Андрія Салюка).

Розглянувши питання проведення науково-дослідних проектних та виробничих робіт реконструкції інженерних мереж, прокладання трамвайної колії, реставрації та впорядкування ансамблю площі Ринок у м. Львові, з метою координації проведення робіт підписали протокол засідання робочої групи з питань впорядкування території, реконструкції інженерних мереж, прокладання трамвайної колії на площі Ринок у м. Львові охоронний № 326/1-45. „Пам’ятка архітектури і містобудування ансамбль площі ринок 14 -19 ст” від  26.04.2006 згідно якого постановили і вирішили наступне:
Розділ 1. «Рецензії»
1.1. Ген. проектувальнику, інституту «Містопроект» забезпечити рецензування поданих на розгляд проектних матеріалів по розділах:
- науково-дослідні роботи;
- проектні роботи реставрації та впорядкування ансамблю площі Ринок;
- проектні роботи реконструкції інженерних мереж;
- проектні роботи прокладання трамвайної колії;
- вплив бетонної плити на збереження об’єктів археологічної спадщини та історичної забудови ансамблю Площі Ринок.
1.2. Визначити термін рецензії – 5 днів.
1.3. Вирішити питання обов’язкової заміни вуличної мережі водопостачання та каналізації. Згідно рішення водоканалу на площі Кафедральній та на Площі Ринок передбачено залишити існуючу систему водопроводу. Залишати існуючий водопровід є небезпечним     (Особлива думка п. Валерія Чернишова).
Розділ 2 «Площа Катедральна»
2.1. Питання влаштування бетонної плити на площі Катедральній. Бетонування подушки завершити на віддалі 50 сантиметрів від плити трамвайної колії.
2.2. Питання імітації рисунку бруківки не вирішується, оскільки на плитах закуплених для всієї траси трамвайної колії не було передбачено нанесення рисунку.
2.3. Опрацювати проект музеєфікації та консервації залишків розкритої каплиці на площі Кафедральній. Опрацювати питання трасування первісного муру-огородження навколо катедри та катедрального цвинтаря.
Розділ 3 «Південна сторона Площі Ринок»
3.1. Інституту «Укрзахідпроектреставрація» провести фіксацію існуючого стану ( в тому числі вводів інженерних комунікацій) пивниць передпоріжжа, проаналізувати наявність виходів з існуючих пивниць кам’яниць в бік Площі Ринок.
3.2. Службам Львівської міської ради забезпечити можливість доступу та умови для проведення обмірів та обстежень підвальних приміщень кам’яниць південної сторони Площі Ринок.
3.3. Констатувати, що питання фінансування археологічних розкопок вирішено (інформація начальника УКБ п. Василя Миськіва
3.4. Опрацювати проект організації археологічних досліджень та проведення першочергових пошукових робіт південної сторони Площі ринок.
3.5. Вирішити питання збільшення обсягів та фронту археологічних досліджень
3.6. Провести першочергові дослідження стану підвалів передпоріжжа будинку № 22 та будинку №11, на Площі Ринок.
3.7. Забезпечити можливість подальшого поетапного археологічного дослідження підвалів передпоріж.
3.8. Доручити інституту «Держжитлокомунбуд»  провести фіксацію, дослідження та опрацювати проектні рішення консервації підвалів передпоріж південної частини площі Ринок.
3.9. В першу чергу провести дослідження підвалів кутових кам’яниць (з боку вулиці Галицької та вул. Сербської) у зв’язку з проходженням трамвайної колії
3.10. Внести зміни і доповнення до АПЗ та реставраційного завдання в залежності від результатів архітектурно - археологічних досліджень
Розділ 4 «Вул. Руська».
4.1. Провести археологічні дослідження на вул. Руській
4.2. Обстежити підвали історичної забудови вул. Руської, з метою визначення обсягів та місць проведення археологічних досліджень
4.3. Опрацювати комплексний проект проти аварійних робіт будинку № 10 на площі Ринок (окреме фінансування)
4.4. Вирішити питання винесення ТП  з приміщень першого поверху будинку № 10 на Площі Ринок
Розділ 5 «Північна сторона площі Ринок»
5.1 Визнати факт, що північна сторона пл. Ринок виконувалася без погодженої в установленому порядку проектної документації. Роботи пов’язані з реконструкцією інженерних мереж на північній стороні велися в зимовий період, археологічні дослідження під час цих робіт не проводилися.
5.2 Роботи пов’язані з прокладанням інженерних комунікацій виконані без проведення архітектурно – археологічних досліджень підвалів передпоріж. Необхідно провести дослідження підвалів та опрацювати проектну документацію їх консервації.
5.3 Визнати факт що, бетонування подушки під мощення з північного боку площі було пов’язано з влаштуванням стоянки згідно попереднього ескізного проекту, пізніше відхиленого. Бетонна подушка виконана без необхідних обґрунтувань.
5.4 Визнати недоцільність влаштування бетонної підоснови під мощення для руху автомобілів з навантаженням до 10 т. на вісь (особлива думка п. Романа Мішка).
5.5 Зупинити роботи пов’язані з влаштуванням мощення до вияснення питання, щодо  негативного впливу бетонної плити на пам’ятки архітектури та археології.
 Розділ 6
6.1. Замовнику, ген. проектувальнику, підрядним проектним організаціям; генпідряднику опрацювати календарний графік проведення науково-дослідних проектних і виробничих робіт в рамках запропонованих заходів.
Громадський форум Львова вів постійне спостереження за ситуацією що склалась навколо пл. Ринок. Нагадаємо, що 20.04.2006 р. в актовому залі інституту «Містопроект» відбулося громадське обговорення проекту реконструкції пл. Ринок у м. Львові. Враховуючи складність та багатогранність питань, які обговорювалися та керуючись ст.11 Закону України «Про охорону культурної спадщини» на обговореннях  було прийнято рішення встановити шефство над збереженням об’єкту культурної спадщини та створити громадську робочу групу для подальшої координації проведення проектних та виробничих робіт і нагляду за ними. І вже 26.04.06 р., о 8 годині ранку в кабінеті Міського Голови відбулася нарада по піднятим питанням. Окрім міського голови п. Андрія Садового в нараді взяли участь заступники управлінь міської ради та керівники генпідрядних організацій, які мають відношення до проведення робіт з реконструкції пл.. Ринок. Від громадськості на нараді були присутні п. Микола Бевз, п. Микола Гайда, п. Андрій Салюк та п. Олег Мацех. Після обговорення, за дорученням міського голови п. Андрія Садового, було створено робочу групу, співголовами якої стали: п. Черкес та п. Одуха. Того ж дня в інституті «Містопроект» об 11.00 відбулося перше засідання робочої групи,  створеної в результаті громадського обговорення.
В результаті обговорень було встановлено ряд порушень. Підтверджено, що роботи на пл. Ринок проводяться незаконно, без погодженої в установленому порядку проектно-кошторисної документації. Встановлено, що бетонну подушку на північній частині пл.  Ринок виконано як основу під автомобільну стоянку (згідно попереднього ескізного проекту, який на сьогодні відхилено), відповідно недоцільно витрачено державні кошти. Роботи на північній стороні, проведені в зимовий період без археологічних досліджень, без консервації та збереження підвалів передпоріж будинків, що в подальшому може призвести до руйнувань їх фундаментів. Відсутні рецензії на проект, в результаті чого існуючий проект пл. Ринок, "серця Львова" став творінням лише однієї майстерні і тому не дивна поява в ньому автомобільної стоянки, сакур, тощо. Роботи на пл. Ринок проводяться поспішно, без необхідних архітектурних, історичних попередніх досліджень та без належної підготовки, що спричинило виникнення непередбачуваних обставин, що в кінцевому результаті призвело до кризової ситуації. Визначено, що археологічні служби Львова, через малу чисельність їх працівників, не в стані проводити широкомасштабні археологічні дослідження. З метою координації проведення науково-дослідних та виробничих робіт робоча група запропонувала провести професійне рецензування проектних матеріалів. А також було запропоновано:
1. Північна сторона. Провести дослідження підвалів передпоріж та опрацювати проектну документацію їх консервації. Провести необхідні дослідження, щодо гідрогеологічного, хімічного впливу, бетонної плити, на пам’ятки археології та архітектури.
2. Південна сторона. Провести першочергові дослідження стану пивниць передпоріж будинків та розробити проект їх консервації. Залучити додаткові сили для проведення археологічних досліджень та збільшити їх обсяги.
3. Площа Катедральна. Влаштовувати бетонну плиту не ширше ніж трамвайна колія. Надати фактуру мощення бруківкою поверхні залізо-бетонних плит. Розробити проект консервації виявленої готичної каплиці.
4. Вул. Руська. Обстежити підвали забудови вул. Руської, з метою визначення обсягів подальших археологічних досліджень. Опрацювати проект протиаварійних робіт кутового будинку № 10 на пл. Ринок та вирішити питання винесення ТП з першого поверху його приміщень.
За дорученням міського голови створено робочу групу яка в інституті «Містопроект» провела засідання, під час якого було розглянуто пропозиції громадської робочої групи та прийнято компромісні рішення щодо зупинки робіт на північній стороні до отримання висновків експертизи відносно впливу бетонної плити на пам’ятки архітектури та археології та проведення їх лише в межах тротуарної частини. На площі Катедральній бетонування подушки проводити лише в межах трамвайної колії. Також ця робоча група погодилася з деякими іншими пропозиціями громадської робочої групи, що засідала перед тим. В результаті засідання робочої групи було досягнуто певного компромісу з громадськістю. За головування  міського голови відбулася ще одна нарада по результатам засідання робочої групи, створеної за його дорученням. Однак, представники громадських організацій запрошені не були. На даний час, роботи на пл.. Ринок відновлено. Нами встановлено деякі розбіжності згідно попередніх рішень робочих груп.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ