Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

На які ліки потрібен рецепт – список

​В Україні з 1 квітня рецептурні препарати в аптеці можна буде придбати не лише за паперовим, а й за електронним рецептом. Йдеться про близько 60% зареєстрованих препаратів.

Фото: Depositphotos

Решту ліків, які не потребують обовʼязкового призначення лікарем, як і раніше, можна придбати в аптеці без спеціального рецепта, повідомляє пресслужба МОЗ. 

При цьому до кінця воєнного стану діятиме перехідний період і в певних випадках лікар може виписати рецепт на бланку або надрукувати інформаційну довідку.

Електронні рецепти чинні до 30 днів, рецепти на наркотичні чи психотропні речовини – 10 днів.

На які ліки потрібен рецепт? 

Перелік лікарських засобів, які підлягають відпуску виключно за призначенням лікаря та призначаються на спеціальних рецептурних бланках, може включати:

  • антибіотики;
  • протисудомні засоби;
  • гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні);
  • препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб;
  • деякі антигельмінтні препарати;
  • деякі антигістамінні засоби;
  • кроворозріджуючі препарати;
  • антидепресанти, нейролептики та релаксанти;
  • стероїдні лікарські засоби;
  • деякі ліки проти болю, кашлю, заспокійливі.

Фото ілюстративне. Олена Ляхович, Гал-інфо

У МОЗ зазначили, що застосування цих ліків несе підвищений ризик. Саме тому призначати їх має тільки лікар, аби уникнути серйозних побічних ефектів, залежності чи ризику зловживання. 

Також до таких лікарських засобів відносять ліки, прийом яких передбачає регулярний моніторинг показників стану здоровʼя пацієнта та корекцію плану лікування. 

Як дізнатись, чи лікарський засіб є рецептурним? 

Для цього достатньо перевірити інструкцію лікарського засобу. 

Знайти інструкцію потрібного препарату можна, скориставшись сервісами онлайн-аптек, або ж сайтом Державного реєстру лікарських засобів України.

Щоб знайти препарат у реєстрі, потрібно ввести назву лікарського засобу чи діючу речовину. Потім відкрити реєстраційне посвідчення ліків та у профілі знайти рядок «Умови відпуску».

У відомстві зазначають, що безумовною перевагою е-рецепта є те, що його можна отримати дистанційно.

Також у випадку, якщо лікування є тривалим, пацієнт має хронічне захворювання або потрібно продовжити курс лікування, то повторний е-рецепт на ліки можна буде отримати дистанційно.

"Для цього в системі обовʼязково має бути зафіксований діагноз та перше призначення від вашого лікуючого лікаря. Так призначення ліків завжди будуть доступні у вашому смартфоні", - йдеться у повідомленні.

Для тих аптек, що знаходяться в районі проведення бойових дій або на територіях, які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні на час воєнного стану зможуть і далі відпускати рецептурні антибактеріальні лікарські засоби без рецепта лікаря.

Чи можна погасити е-рецепт частково, тобто придбати меншу кількість препарату, ніж вказана в рецепті?

Лікар у рецепті вказує діючу речовину препарату, дозування  та тривалість лікування. Натомість пацієнт може самостійно прийняти рішення щодо бренду лікарського засобу та частково погасити рецепт відповідно до свого бюджету. Функціонал електронного рецепта дозволяє зробити частковий відпуск ліків та розділити покупку на декілька разів. При цьому отримувати повторно рецепт у лікаря не потрібно.

При відпуску фармацевт поставить на інформаційній довідці штамп “Відпущено” та вкаже кількість відпущеного лікарського засобу. При повторному погашенні пацієнт зможе використати той самий рецепт.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ