Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Сьогодні Всесвітній день психічного здоров'я

Як повідомили у Міністерство охорони здоров'я України, сьогодні, 10 жовтня, відзначають Всесвітній день психічного здоров'я.

«Кожен із нас заслуговує на любов і турботу про свій психічний стан. Стрес, тривога, невпевненість — це відчуття, знайомі багатьом, особливо в цей непростий час. Але навіть коли все здається надто важким, ми поруч, щоб допомогти», – зазначають у МОЗ.

Реагуючи на виклики війни, МОЗ кардинально збільшило кількість медпрацівників “первинки”, які можуть надавати послуги у сфері психічного здоровʼя.

Станом на сьогодні 20 361 лікар первинної медичної допомоги пройшов навчання за курсом mhGAP (флагманська програма ВООЗ, спрямована на підвищення доступу до послуг з охорони психічного здоровʼя). Загалом перший рівень курсу пройшли вже 103 944 українці, зокрема лікарі та інші медичні працівники різних рівнів медичної допомоги.

Понад 1000 медзакладів “первинки” підписали контракт із НСЗУ на супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги. Завдяки цьому пацієнти по всій Україні мають змогу отримати безоплатні послуги у сфері психічного здоровʼя у свого сімейного лікаря та педіатра.

Крім того, МОЗ впроваджує програму mhGAP у медичні виші, щоб майбутні лікарі різних спеціальностей, а не лише психіатри і неврологи, ще під час навчання отримували знання з психічного здоровʼя.

«Ми прагнемо створити комплексну систему, яка не тільки підтримує психічне здоров'я, а й допомагає запобігати розладам. Навчити українців дбати про своє психічне здоров’я, знаходити підтримку вчасно й не залишатися наодинці з труднощами.

Дбайте про своє психічне здоров'я, любіть себе та не бійтеся звертатися по допомогу. Разом ми здолаємо будь-які виклики», – закликають у МОЗ.

Контакти для психологічної підтримки, де вас завжди готові вислухати можна переглянути за покликанням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ