Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові було затримано фігуранта справи "Укрзалізниці", - Артем Ситник

У бліц-інтерв`ю для Гал-інфо директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник розповів, що вчора, 30 березня, детективи Львівського територіального управління НАБУ проводили обшуки по справі, яка стосується високопосадовця з Львівщини.
Відділ зв’язків з громадськістю ЛьвДУВС

"Я не можу розкривати ім’я чиновника», – повідомив Артем Ситник.

Також він додав: «Львівське територіальне  управління НАБУ найбільш запущене. Проте наразі тут діють чотири детективи, які знають свою роботу, тому вже є напрацювання. На підставі деяких матеріалів (зі Львова) головний офіс вже зареєстрував кілька проваджень.

Зокрема, буквально днями у Львові було затримано одного з фігурантів справи, яка стосується "Укрзалізниці". Проте його ім’я в інтересах слідства не розголошуємо.

Двох службовців «Укрзалізниці» підозрюють у корупції під час держзакупівель

Одним із основних джерел корупції на Львівщині є митниця. Як би Ви оцінили діяльність НАБУ у цьому напрямі?  

Ми зробили великий крок вперед, щоб навести лад на митниці. Власне, ми затримали голову Державної фіскальної служби України (Романа Насірова). Тобто ми формуємо підвалини на рівні центрального органна влади, щоб викорінити це негативне явище. Бо насправді проблема не в конкретних інспекторах, а в тому, як організовується ситуація згори. Ми з прокуратурою налаштовані якомога швидше направити справу Насірова до суду. Наразі проводяться слідчі дії.

До речі, теперішній виконувач обов’язків голови Державної фіскальної служби курирував цей напрямок. Тому в нього сьогодні є  шанс, якщо він дійсно має наміри навести порядок на українській митниці, ліквідувати корупційні схеми.

Як Ви бачите перспективу справи Романа Насірова?

Трохи неприємно, коли підозрюваний зі своїм адвокатом професійну дискусію переносять в площину Фейсбуку та інших соціальних мереж. Адже на оголошену підозру ми не почули ще жодної чіткої офіційної відповіді. А у дописах у соціальних мережах  підозрюваний активно щось розповідає. Тому маємо дисонанс, коли у Фейсбуці читаєш одну позицію людини, а під час допиту чути лише одне: «Я не знаю, нічого не можу пояснити».

Сподіваюсь, що судове засідання буде відкритим для суспільства, і люди зможуть більш ширше подивитись на весь цей процес, і тоді вони зроблять для себе певні висновки. 

Тому ми зацікавлені якомога швидше передати справу до суду.

Рада не змогла призначити Найджела Брауна аудитором НАБУ

Чи підготовка до звіту і аудиту не паралізує діяльність НАБУ?

Звіт ми подаємо кожні півроку: в лютому і в серпні. Також передбачений аудит з боку  комісії зовнішнього контролю. Ми підійшли «впритул» до цієї процедури аудиту, яка почалась не дуже приємно. Зокрема, в  парламенті були такі події (ВРУ не змогла призначити аудитора), які, з одного погляду, свідчать про нашу незалежність. Проте, з іншого боку, це говорить про незрілість нашої еліти, коли йдеться про конечну суспільну потребу в незалежних антикорупційних органах. А також – про невміння вирішувати політичні питання у цивілізований спосіб. Натомість до парламенту приводять людину, яка за місяць часу не змогла пояснити звідки вона взялась".

Яких гучних справ чекати від НАБУ у майбутньому?

Ми маємо ще ряд напрацювань, але про них я не можу говорити. На жаль, в нас не вистачає ресурсів, щоб охопити всі сфери. Проте нам вдалось провести велику роботу щодо державних підприємств. Ми нікого не боїмося, нам є що сказати".

Розлідування НАБУ допомагають держпідприємствам зменшити збитковість – Ситник

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ