Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

НАБУ виграло позов про визнання недійсним договору із поставки вугілля

НАБУ виграло позов про визнання недійсним договору із поставки вугілля за заниженою на 24 млн грн ціною. Про це повідомили в прес-центрі НАБУ.

Договір, за яким державне підприємство «Вугільна компанія «Краснолиманська» (далі — ДП «ВК «Краснолиманська») поставила понад 65 тис. тонн вугілля комерційній компанії «Торгівельний Дім-ресурс» за заниженою ціною, визнано недійсним. Таке рішення 10 грудня 2018 року ухвалив Східний апеляційний господарський суд за позовом Національного антикорупційного бюро України.

Відповідна угода є предметом досудового розслідування детективів Національного бюро. В межах кримінального провадження досліджується законність підстав постачання ДП «ВК «Краснолиманська» впродовж 2015 року 65 128 тонн вугілля марки Г (0-100) компанії «Торгівельний Дім-ресурс» за ціною, яка виявилась майже на третину нижчою від ринкової на той момент. Як з’ясувало слідство, ТОВ «Торгівельний Дім-ресурс» поставило це ж вугілля, але вже за ринковою ціною, ПАТ «Центренерго» (78,289% акцій належать державі).

Наявність посередника в схемі постачання вугілля між двома об’єктами державної форми власності була протиправною та коштувала інтересам держави, за версією слідства, 24 млн грн. Це — сума, яку недоотримало ДП «ВК «Краснолиманська» через продаж понад 65 тис. тонн вугілля за заниженою ціною.

У травні 2018 року на підставі матеріалів досудового розслідування Національне бюро подало позов про визнання недійсним згаданого договору між ДП «ВК «Краснолиманська» та ТОВ «Торгівельний Дім-ресурс».

У липні цього ж року Господарський суд Харківської області НАБУ у задоволенні позову відмовив.

Натомість Східний апеляційний господарський суд не тільки відхилив це рішення, а й ухвалив нове, яким задовольнив позов НАБУ та визнав недійсним договір поставки вугілля, укладений між ДП «ВК «Краснолиманська» та ТОВ «Торгівельний Дім-ресурс». Це рішення вже набуло законної сили.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ