Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

НАБУ використовуватиме досвід Фінляндії під час власних розслідувань

Як повідомили Гал-інфо в прес-службі НАБУ, у Національному антикорупційному бюро України застосовуватимуть фінський досвід зі збору та обробки розвідувальної інформації, відстеження корупційних активів, арешту і конфіскації доходів незаконного походження тощо.

Дана інформація була отримана детективами та аналітиками Бюро під час ознайомчого візиту до Фінляндії у грудні минулого року.

«У Фінляндії громадяни фактично не стикаються з корупцією. Цього вдалося досягти переважно завдяки високій правовій культурі, відкритості суспільства та державних органів, ефективній роботі правоохоронних органів. Досвід фінських колег для нас корисний у багатьох аспектах, а тому сподіваюся на подальше плідне партнерство», - наголосив директор НАБУ Артем Ситник.

За словами керівника Управління аналітики та обробки інформації НАБУ Раджамі Джана, під час візиту цікаво було познайомитися з фінським законодавством, зокрема з тими його положеннями, що дозволяють правоохоронним органам отримувати інформацію з баз даних різних державних органів і від банківських установ.

«Ми помітили важливий момент у роботі фінських правоохоронців. Коли, відповідно до законодавства, на етапі вивчення та перевірки інформації про злочин правоохоронці можуть запитувати інформацію про фінансові потоки від банківських установ без рішення суду, які в свою чергу охоче таку інформацію надають, - розповів Р. Джан. – Також важливим моментом є можливість залучати так звану виконавчу службу під час розслідування, яка починає встановлювати активи підозрюваного та здійснює заходи щодо їх блокування, в тому числі блокування переходу права власності на нерухоме та рухоме майно».

На прикладі діяльності фінських правоохоронних органів представники НАБУ познайомилися з механізмом застосування заходів кримінально-правового характеру до юридичних осіб: визначення підстав, правової форми та шляхів реалізації таких заходів.

В свою чергу, Міка Аалто, головний експерт з попередження та боротьби з корупцією проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», подякував представникам Бюро за щиру зацікавленість роботою правоохоронних органів Фінляндії у сфері боротьби з корупцією.

«Ми намагалися надати інформацію, яка знадобиться Бюро у практичній роботі. Я задоволений тим, що під час зустрічі українські та фінські колеги обмінялися контактами та можуть звертатися один до одного з професійних питань безпосередньо – телефоном або електронною поштою. Переконаний, що таке співробітництво буде корисним для обох країн», - зазначив М.Аалто.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ