Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Нафтогаз назвав Газпрому умову - інакше новий позов до Стокгольмського арбітражу

Аннбандлінг, який буде проведений з 1 січня 2020 року, є умовою для проведення нового провадження у Стокгольмському арбітражі проти Газпрому на 12 млрд доларів.
Про це на прес-конференції сказав голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, повідомляє Укрінформ.

"Реальна точка дискусії, яку ми маємо з нашим акціонером, це те, яким чином забезпечувати транзит газу після 2019 року територією України. Команда Нафтогазу займає жорстку позицію. Позиція полягає у дуже простому виборі, який ми поставили російській стороні: або підписуйте контракт на транзит газу, або новий Стокгольмський трибунал на 12 млрд доларів. Компенсуйте нам вартість втрати системи", - сказав Коболєв.

За його словами, новий трибунал залежить від того, яким чином відбуватиметься анбандлінг.

"Ми змогли пояснити західним партнерам, чому забрати контроль над Укртрансгазом - це вкрай негативний вплив на Укртрансгаз, а також порушення чинного контракту з Газпромом. На жаль, нас поки що не почули в уряді. Сподіваюся, це відбудеться найближчим часом", - наголосив Коболєв.

Він запевнив, що 1 січня 2020 року анбандлінг відбудеться.

Нагадаємо, Україна має провести анбандлінг - виокремлення функції транспортування газу від НАК "Нафтогаз України" в окрему компанію - відповідно до вимог Третього енергопакету ЄС. На сьогодні Україна створила компанію "Магістральні газопроводи України", а також виокремила у складі оператора ГТС - АТ "Уктрансгаз" - філію, що відповідає за транспортування газу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ