Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Нафтопродукти подешевшають, якщо ціна на нафту на світових ринках не подорожчає, – Олександр Жолудь

Ціни на нафтопродукти залежатимуть від кон’юнктури цін на нафту на світових ринках. Так вважає експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
«Росія кожних два місяці переглядає експортне мито на нафту. 1 грудня 2006 року вона знизила експортне мито на нафту для України до 180,7 дол. за тонну. Наступний перегляд експортного мита може відбутися в кінці січня, і те, чи знизить мито, чи збільшить його Росія, залежатиме від того, яка ситуація буде на світових ринках нафти. Якщо відбудеться часткове зниження ціни або вона буде стабільною – в районі 50 дол. за барель, як намагається її підтримати ОПЕК, то можна говорити про те, що ціна на нафту в Україні також частково знизиться. Але не треба забувати, що на процес впливає і бажання росіян – наприклад, може статися так, що ціна на світових ринках на нафту знизиться, а росіяни просто не захочуть переглядати ставку мита. Ще один аспект – більшість українських НПЗ належать російським компаніям, які видобувають нафту в Росії, тому власники цих компаній «прив’язують» ціни на нафтопродукти до власного нафтовидобутку, а не до кон’юнктури світових цін», – сказав у коментарі «Гал-info» Олександр Жолудь.
Щодо погодного чинника формування ціни на нафту та нафтопродукти, то експерт вважає його досить не прогнозованим. «З одного боку ми маємо прогноз похолодання в Європі та в США, з іншого – говориться про те, що в Україні може початися посівна раніше, аніж минулого року. Але деякі метеорологи говорять про те, що після теплої зими може наступити холодна весна. Тому тут дуже важко прогнозувати», – говорить експерт.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ