Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Напад на російського депутата у Львові підготувала влада

Львівська ОДА не змогла підготувати круглий стіл, неофіційна назва якого звучала так – «Як Львівщина має ставитися до 27 липня – дня визволення Львова від фашистів?». Захід перетворився у «клюмбу», де сторони змагалися лише потугою голосових зв'язок. Жодних оригінальних думок. Натомість об’єктом нападів став депутат Держдуми РФ Сергій Сметанюк, якого на згадку про гостинний Львів місцеві націоналісти облили томатним соком. За цим всім дійством холоднокровно спостерігав заступник голови Львівської ОДА Ігор Держко, якому, власне, і доручили прийняти російського гостя.

З проханням провести круглий стіл на тему «65-річчя визволення Львова від нацистських загарбників» до Львівської ОДА звернулося Російське молодіжне братство (РМБ) та Федерація скаутів «Галицька Русь» після того, як стало відомо, що до святкових заходів цих організацій 27 липня міська влада поставилася скептично. Мовляв, російськомовна молодь у місті, де неоднозначно сприймають радянських визволителів, спровокує сутички.

Однак у Львівській ОДА пристали на пропозицію РМБ та православних скаутів. Щоправда, яким чином круглий стіл наклався на протокольну зустріч з депутатом Держдуми, дотепер незрозуміло.

Як стало відомо Гал-інфо, організатори візиту Сергія Сметанюка до Львова домовилися з керівництвом Львівщини про зустріч. Йшлося про протокольну розмову із заступником голови Львівської ОДА Ігорем Держком. Про круглий стіл не було і мови, хоча понеділковий анонс про захід за участі росіянина висів на львівських сайтах від п’ятниці.

Відтак, Сергій Сметанюк був заскочений і кількістю учасників зустрічі і темою, яку винесли в обговорення. Перші п'ятнадцять хвилин гість, який добре володіє українською мовою, намагався второпати, чого від нього хочуть. Коли суть закидів, на кшталт «вибачайтеся за усі 80 млн знищених українців», стала більш-менш зрозумілою, Сергій Сметанюк дипломатично запропонував поважати погляди одне одного, бо за півгодини їх не змінити. Проте це не справило вражень.

Майже всередині заходу депутат поплатився за візит до Львівської ОДА – отримав банку томатного соку від чоловіка у чорному, що сидів найближче. Це сталося фактично одразу, як-но Сметанюк необережно заявив, що для нього «перемога СРСР у Другій світовій війні – це беззаперечно знакова історична подія», яка не підлягає ревізії. У томаті Сметанюк виглядав жалюгідно. Якби ж на його місці опинився, скажімо, Жириновський, то «терористи» мали б гідного супротивника. А так не судилося...

«У вас що – всі у Львові такі?», – запитала після «томатного» інциденту одна з немісцевих організаторів візиту Сметанюка. «Мало того, що не попередили, хто прийде на зустріч, так ще напаскудили на голову», – додала вона пізніше.

Справді, в анонсах про круглий стіл нічого не було сказано ані про його безпосередніх організаторів, ані про можливих учасників. Окрім Сергія Сметанюка та Ігоря Держка.

Власне, сам Держко наприкінці зустрічі підтвердив припущення журналістів: круглий стіл було фактично зірвано через погану організацію з боку Львівської ОДА. Ігор Держко попросив вибачення за «бурхливу дискусію», наголосив, що це перший подібний візит російських обранців і перший круглий стіл за їх участі.  Натякнув, значить, що перший млинець завжди гливкий. Сказав приблизно таке: «Сюди прийшли ті, хто побачив анонс у ЗМІ». І жодного вибачення за «томатну» пригоду. 

Отож, виходить, що львівські організатори заходів за участі Сметанюка чи то умисне, чи то через недбалість не попередили Сметанюка про непросту дискусію, в якій йому доведеться брати участь. Серед учасників якої будуть і «самий говорящій» заступник Кмітя, що модерував круглий стіл, і репресовані, ветерани-упівці, ВО «Свобода», кілька молодиків з Української партії і слабеньке представництво російськомовної молоді. Словом, хто прийшов. Така організація.

«Поведінка представників Української партії, що у Львові напали на депутата Російської Держдуми, ще раз показала їх справжній рівень культури. Таке хамське ставлення до чільників дружніх країн неприпустиме. Мені відомо, що Сергій Сметанюк жодним чином нікого не образив. Тепер депутат має право вимагати моральної і матеріальної компенсації за хуліганство з боку УП. Якщо депутат звернеться до нас, ми порушимо це питання перед правоохоронцями», – зазначив у коментарі Гал-інфо Генеральний консул РФ у Львові Євген Гузеєв.

Звичайно, все можна зрозуміти. І вимогу до гостя говорити українською, і поведінку «Свободи», члени якої під час представлення, вочевидь, на  знак неповаги до росіянина вирішили не підніматися з крісел, у той час коли 80-річні упівці та репресовані називали себе стоячи. Можна зрозуміти і глузливий сміх загалу через те, що Сметанюк переплутав УНА-УНСО з УПА та ОУН, і поведінку Держка, який удав начебто нічого не сталося. Але чи пасують Львову такі томат-шоу і для чого їх організовує обласна влада?

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ