Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Напередодні літніх канікул ГУ Держпраці інформує щодо особливостей праці молоді

Напередодні літніх канікул ГУ Держпраці у Львівській області роз’яснює норми трудового законодавства при працевлаштуванні молоді та інформує про права неповнолітніх осіб, які поєднують працю з навчанням.

Передусім слід зазначити, що неповнолітні, тобто особи, що не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх. Водночас  в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці неповнолітні користуються пільгами, встановленими законодавством України.                                    

Роботодавець не має права застосовувати працю неповнолітніх на важких, підземних роботах та роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці. Також неповнолітній не може працювати там, де потрібно підіймати і переміщати речі, маса яких перевищує встановлені для неповнолітніх граничні норми.  Їх заборонено залучати до  нічних, надурочних робіт  і  праці у вихідні дні.                                                                                       

За загальним правилом  приймати на роботу дозволено осіб з 16 років. За згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, які досягли п’ятнадцяти років. Особи віком з 14 до 15 років можуть прийматись на роботу за згодою одного з батьків у вільний від навчання час для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання у загальноосвітніх школах, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладах.                   

Отже, при прийнятті на роботу неповнолітньої особи необхідно пам’ятати, що такій особі має виповнитись щонайменше 16 років, в іншому випадку вимагається  обґрунтувати необхідність прийняття такої особи на роботу та до особової справи працівника долучити: копію свідоцтва про народження (замість паспорта);  згоду одного з батьків або особи, що його замінює – якщо особі від 14 до 16 років; документ, який підтверджує, що особа буде виконувати роботу у вільний від навчання час – якщо особі від 14 до 15 років.       

Неповнолітні працівники мають право  на скорочену тривалість робочого часу, зокрема у віці 16 — 18 років — 36 годин на тиждень; у віці 15 — 16 років (для учнів віком 14 — 15, які працюють у період канікул) — 24 години на тиждень . При цьому  щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років надаються у зручний для них час.                                        

Неповнолітніх працівників повинні приймати на роботу лише після попереднього медичного огляду . Надалі такі працівники обов'язково повинні проходити медичний огляд – щороку до досягнення ними 21 року.

 Водночас слід зазначити, що особам віком від 14 до 18 років встановлюється скорочена тривалість робочого часу. Заробітна плата працівникам молодше 18 років при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи. До того ж при прийнятті на роботу осіб, які не досягли 18 років, випробувальний термін не встановлюється.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ