Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Напередодні Великодня дітям-сиротам подарували квартири у Львові

Двоє дітей-сиріт та дитина, позбавлена батьківського піклування, отримали ордери на однокімнатні квартири. Сьогодні, 5 квітня, на офіційному вручені ордерів на житло була і журналістка Гал-інфо.
1/2

Дві квартири – одну у Винниках і одну у Львові, придбало місто спільно з опікунами, ще одну у Львові придбало місто спільно з областю. Співфінансування відбулось за принципом 3070.

Як повідомила прес-служба Львівської міської ради, очільник міста Андрій Садовий під час вручення клюсчів звернувся до  присутніх. «Зараз страсний тиждень, який є дуже важливий для всіх християн. Під час цього тижня треба завжди думати про добрі речі. Мені приємно, що з нами є пані Валентина, яка не просто думає, а яка дуже багато добрих речей зробила і робить.

У нас в місті є дуже хороша програма, коли ми спільно з опікунами купляємо квартири для тих дітей, які цього потребують. У минулому році ми купили 9 квартир для дітей-сиріт, а у цьому році ми також вже дали 9 квартир для хлопців, які пройшли зону бойових дій, спеціально збудували для них будинок. Зараз ми також вручаємо вам три помешканні і, я думаю, з Божою ласкою у цьому році ми ще докуплятимемо квартири.

Завдання яке? Кожна дитина, яка має складнощі, має мати і Божу ласку, і опіку. Саме тому громада міста повинна брати на себе моральне зобов’язання допомагати тим, кому важче. Дякую вам, що ви даєте хорошу опіку.

Пані Валентина у цьому році долучилась, у минулому році, а також у районі купила цілий будинок для дітей, які цього потребують. Мало хто про це знає, але це велика справа.

Ми у позаминулому році купували квартири з ремонтом, а тепер НАБУ нас трусить, чому ми купували помешкання вже з ремонтом. Я максимально відкритий для того, щоб всі контролюючі органи перевіряли, що робить місто. Але тут все навпаки: місто проявило хорошу ініціативу, а НАБУ питає навіщо ми проявили цю ініціативу. Але ж де потім діти мають брати кошти на ремонти?

Коли дитина має і тата, і маму, вона себе достатньо впевнено почуває. А коли діти не мають батьків і йдуть у доросле життя, то перед ними виникає дуже багато проблем. Завдання кожної громади – допомогти цій дитині робити вже дорослі кроки. Ми свого часу у міській раді прийняли рішення щодо Програми – 70% коштів на купівлю квартири дає місто, а 30% - дають опікуни, або благодійники. Торік ми придбали за такою програмою 9 квартир. Зараз вручаємо ключі від трьох квартир. Будемо ще такі квартири купувати. Також ми 9 квартир дали для дітей-сиріт, які пройшли зону бойових дій, це вже 100% фінансування міста. Маємо ще у резерві такі помешкання. Також ми цього року відкриваємо великий центр на вул. Угорській, де буде можливість для дітей, які виходять з будинку дитини, з інтернату, певну кількість часу там жити, поки людина не облаштує своє життя, не буде мати роботу, і отримає повноцінне житло. Громада міста повинна дбати про всіх дітей, в першу чергу, за тих дітей, яким важче, які не мають батьків.

Якщо говорити про помешкання для сиріт, які пройшли зону бойових дій, думаю, що Львів – єдине місто, яке має таку програму. Якщо говорити про помешкання для сиріт, коли ми залучаємо і опікунів, і використовуємо значні кошти міста, це залежить від спроможності самої громади і від розуміння владою міста важливості допомоги тим, хто цього потребує найбільше. Кожне місто самостійно приймає рішення, але було би дуже правильно, щоб усі ці добрі приклади, які ми започаткували у Львові, на державному рівні були акцептовані і щоб ця програма працювала на державному рівні. Це кардинально змінить ситуацію і саму атмосферу у суспільстві. Якщо держава дбає про тих, кому найважче, то кожен, хто живе в цій державі, розуміє, що держава його захистить. Ніхто не знає, що нас завтра чекає. Тому допомога дітям-сиротам, допомога людям, які мають інвалідність, допомога різним категоріям – це обов’язок, така наша місія.

Велике прохання до всіх львів'ян долучатися до цієї хорошої ініціативи: місто дає співфінансування – 70%. Ми звертаємось до всіх, хто має кошти, хто готовий допомогти опікунам чи бути ним, щоб 30% докласти і всі діти, які не мають батьків, мали помешкання. Це дуже важливо, тому що людина входить в доросле життя і якщо вона вже має свою територію і квартиру, то життя набагато простіше будувати», - розповів міський голова Львова Андрій Садовий.

Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
1/9

«Я дякую всім, хто був задіяний до створення цієї програми. Я щиро дякую, у першу чергу Богу, і хочу сказати, щоб ми всі були добрим надійним інструментом у Божих руках.

Зараз ми купили квартири по вул. Угорській, 14б – це новобудова, де цілий гарний новий мікрорайон. Ми будемо надіятися, що нашим хлопцям буде дуже комфортно жити. Квартири вже здані в експлуатацію і ми після Великодня приступаємо до ремонтних робіт. Насправді, набагато легше, коли квартира вже з ремонтом і необхідною сантехнікою. Хочу сказати, що зараз ми придбали нові квартири, які зовсім без ремонту, але ми вже знайшли Центр, який нас підтримує і частково допоможе.

Протягом нашого спільного життя з дітьми я накопичувала кошти дітям, які виділила держава на їх утримання. Це, звичайно, важко накопичувати такі суму, але ми мали колосальну підтримку від благодійного фонду «Серце для Східної Європи» - голандського фонду. Потреби, які ми не могли забезпечити, нам фінансував цей фонд», - зазначила Валентина Юсифенко, опікун десятьох дітей.

«Міська цільова програма співфінансування прийнята у 2016 році. До 24 років діти-сироти у нас по закону мають право на отримання житла. У 2016 році було прийнято по тій програмі 3 квартири, у 2017 році – 2 квартири. Також у нас ще є програма співфінансування з областю, по якій у минулому році ми купили 1 квартиру, а позаминулого – 4», - зазначила Галина Мазур, заступник начальника управління житлового господарства.

Так, у 2017 році для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, департаментом житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради були придбані 3 квартири.

Зокрема, одна квартира у Винниках придбана на виконання Міської програми забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа та Регіональної програми забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа у Львівській області. Тобто квартиру придбали на умовах співфінансування області та міста. Ця квартира складається з однієї кімнати, житловою площею 24,3 кв.м., загальною площею 55,5 кв.м., з кухнею та комунальними вигодами. ЇЇ вартість –  593 794, 50  грн. (кошти обласного бюджету 171 630,0 грн.; кошти бюджету м. Львова 422 164,5 грн.).

Дві квартири у Львові придбані на виконання Міської цільової програми співфінансування придбання житла дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа, тобто придбані за співфінансування міста (70%) та опікунів (30%). Квартири однокімнатні. Житлова площа однієї – 19,6 кв.м., загальна площа 39,1 кв.м., з кухнею та комунальними вигодами; іншої – 19,8 кв.м., загальна  площа 39,2 кв.м., з кухнею та комунальними вигодами. Вартість кожної квартири становить 696 000,00 грн. (кошти  міського бюджету м. Львова – 974 400, 00 грн.; кошти опікунів – 417 600, 00 грн.).

Зазначимо, що у 2016 році придбані 9 квартир для позачерговиків зазначеної пільги: 3 квартири – за програмою співфінансування з опікунами (міські кошти 1 390 514,00 грн., кошти опікунів – 595 935,00 грн);  5 квартир – за програмою співфінансування з ОДА (кошти ОДА – 780 000,00 грн., кошти міста – 2 021 920,00 грн.); 1 квартира за кошти міста – 593 489,00 грн. Також комісією з питань реалізації Міської цільової програми співфінансування придбання житла дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування та особам з їх числа на період 2016-2025 роки, у 2017 році  розглядались звернення 20 охочих взяти участь у Програмі, та визначені два кандидати.

Додамо, що торік у Львові також відремонтували 8 квартир для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (загальна вартість – 439 тис. грн.). В цьому році планують відремонтувати 12 квартир (860 тис. грн.)

Довідка

Станом на 01.02.2018 року у Львівській міській раді на квартирному обліку перебуває 200 громадян, які користуються правом на позачергове надання житла як діти-сироти,  діти, позбавлені батьківського піклування та особи, що повернулись з дитячих закладів, від опікуна чи піклувальника (з них віком до 18 років – 28 осіб; віком від 18 до 23 років – 47 осіб; старших за 24 роки – 124).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ