Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Нардеп Кива програв ще один суд про жомову яму

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду відхилила клопотання нардепа Іллі Ківи, який вимагав визнати недійсним рішення ВАКС про конфіскації у нього доходів від жомової ями.
Ілля Кива

Про це інформує УНІАН із посиланням на адвоката Вадима Валька.

Відповідне рішення прийняли сьогодні, 27 жовтня. Після дебатів судді підтвердили рішення суду нижчої інстанції, який зобов'язав Ківу сплатити в казну 1,25 млн грн, походження яких він не зміг пояснити.

Справа жомової ями Ківи - перший прецедент цивільної конфіскації в Україні. Цей механізм передбачає передачу необґрунтовано придбаних активів (наприклад, грошей, нерухомості або авто) на користь держави.

Нагадаємо, що у липні 2020 року у своїй декларації Кива вказав, що начебто щороку він заробляє по мільйону гривень за те, що здає в оренду жомову яму. Зокрема, він вказав, що отримав 1,25 млн від фірми Сіквел. 

У ЗМІ з'явилися здогади, що Кива використовує історії про жомову яму для відмивання грошей. 

Журналіст Денис Бігус поїхав подивитися на прибуткову яму Ківи і побачив там пустир з металобрухтом. А інший журналіст проєкту Bihus.info Данило Мокрик з'ясував, що фірма Сіквел має ознаки фіктивності і коріння в ЛНР.  Юристи компанії звернулись до НАЗК, а згодом антикорупційна прокуратура подала до суду позов про конфіскацію цього жомового мільйона.

Восени 2020 року НАЗК взялося за декларацію Ківи і вирішило перевірити жомову яму нардепа.

13 серпня 2021 року колегія суддів Вищого антикорупційного суду прийняла рішення про конфіскацію доходів від жомової ями на користь держави. Того самого дня Кива заявив про намір подати апеляцію.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ