Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Нас тут травлять», - селяни про завод на Волині

Екологи змушені надати свою оцінку у рамках кримінального провадження
фото з сайту Суспільне

У селі Бахів на Волині місцеві жителі б’ють на сполох. Кажуть, що місцеве деревообробне підприємство шкодить довкіллю.

Про це повідомляє Суспільне.

Місцевий житель Дмитро Шпирук каже, що завод із виробництва тирсопелетів у Бахові, на території колишньої ферми, запрацював декілька років тому, найближчі будинки розташовані за 200 метрів від нього. Відтоді люди почали скаржитися у різні інстанції. Каже: контролюючі органи дають лише відписки.

Місцева жителька Клавдія Кордонець каже, що її улюблений квітник з трояндами та все подвір'я засипає пилом із частинками деревини.

"Ми тут побудувалися в лісі, хотіли, щоб свіже повітря, щоб дихати можна було, а нас травлять. Багато викидів диму, запах смоли чи дерева в повітрі часто", – говорить жінка.

Місцевий житель Віталій Сьомик розповів, що коли працює велика дробилка, то в хаті не можна було бути, через пластикові вікна був гучний звук. "Як включали тривогу, то і не чути було чи то та тривога, чи то дробилка робить", – говорить чоловік.

Селищний голова села Бахів Роман Троцюк каже, що минулого року, після звернень жителів, створили комісію, куди увійшли екологи та працівники Держпродспоживслужби. Провели виїзне засідання на території підприємства і зобов’язали підприємство вирішити проблему шуму та забруднення повітря.

Зі слів Романа Троцюка, підприємство зобов’язалося поставити фільтри, що й зробили, та знизити рівень шуму.

На момент приїзду журналістів до Бахова завод не працював. На місці була директорка Оксана Мороз. Жінка каже, що на прохання місцевих жителів поставили захисні стінки від дробарки і захисні циклони, щоб зробити шумоізоляцію.

"Бувають випадки, коли забивається "Циклон" і вилітають частинки цієї тирси, але вже люди звернулися, то ми намагаємося це зробити. Ми замовили ці фільтри, сподіваємося, що вже 100% вони будуть захищати і абсолютно нічого не буде вилітати", – говорить директорка.

В Держекоінспекції на скарги мешканців Бахова, минулого року у жовтні відповіли, що під час дії воєнного стану перевірки проводити заборонено. Однак тепер екологи змушені надати свою оцінку у рамках кримінального провадження, яке розпочали у травні 2023 року, – розповіла старша інспекторка сектору комунікації управління Нацполіції області Анна Павловська. Каже: йдеться про забруднення атмосферного повітря.

"Слідчі проведуть розслідування, зокрема залучать спеціалістів, які проведуть заміри, аби зафіксувати кількість викидів в атмосферне повітря", – говорить Анна Павловська.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ