Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

НАСА шукає життя за межами Сонячної системи

Однак учені заявляють, що побачити маленьких зелених чоловічків не доведеться.

Замість них будуть спектральні сигнатури — відображення в інфрачервоному випромінюванні, характерному для багатьох видів рослинності. Останні вказують на прояв наслідків життєдіяльності, що науково доводить наявність життя в минулому або теперішньому моменті.

Пошук позаземних цивілізацій

Наразі триває активне планування обсерваторії НАСА — Придатні для життя світи - HWO, для дослідження атмосфери планетних утворень за межами нашої Сонячної системи, розшукуючи ознаки інопланетного існування. Каліфорнійський технологічний інститут Caltech провів семінар, де інженери, вчені обговорили стан технологій, які використовуються системою HWO — наступному проєктові після космічного телескопа Джеймса Вебба. Немов гість азартного онлайн клубу, який виконав PM Casino вхід для пошуку нових ігрових світів.

Однак полювання за позаземними цивілізаціями за межами Сонячної системи нагадує пошук голки у величезній копиці сіна. Заселені ділянки далеких зірок включають кілька мільярдів екзопланет, що нагадують нашу. Атмосфера утримує відповідну температуру для існування рідкої води. Але це лише відомості, що стосуються нашої галактики — Чумацького шляху. Проте вчені мають уявлення, що саме слід шукати, а також знають ознаки, що говорять про існування життя:

  • кисневі сполуки;
  • метанові домішки;
  • водяна пара;
  • інші хімічні речовини.

Попри, що запуск обсерваторії заплановано на 2030-40 рр., розвиток технологій, призначених для телескопа, вже зараз допомагають уникнути перевитрати коштів.

Кидаючи тінь на далекі зорі

Для проведення глибоких досліджень навколишнього середовища екзопланет, щоб шукати ознаки живих істот, обсерваторія використовуватиме здатність обмежувати відблиски зірок, навколо яких обертаються екзопланети. Блокування сильного зоряного випромінювання дасть змогу побачити його слабкі частинки, що відбиваються від середовища планетних утворень. Хімічні елементи, інші сполуки поглинають, випромінюють світло конкретними довжинами хвиль, традиційними для своєї структури. Тому світло, що проходить через атмосферу планети, несе відбитки її елементів. Вчені беруть це випромінювання і за допомогою спектроскопії шукають сліди.

Існує кілька основних способів блокування надлишкового зоряного випромінювання:

  • використання великого зовнішнього світлового блоку, званого зоряною шторкою, яка після старту розгортається HWO масивною парасолькою, що нагадує соняшник;
  • внутрішня зоряна штора — коронограф, подібно до приладів, що блокують світло яскравої фотосфери Сонця;
  • обсерваторія, розташована на гавайській горі Мауна-Кеа, використовує коронограф, поєднуючи його з планетним іміджером, характеризатором Кека - KPIC;
  • коронограф дає змогу KPIC отримувати зображення теплових випромінювань екзопланет-гігантів.

Планети, схожі на Землю, на які націлиться HWO, випромінюють світло приблизно в 10 млрд разів слабкіше, ніж їхні зірки. Тому коронограф майбутнього космічного телескопа повинен буде значно розширити можливості зоряного світла.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ