Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Посадку зонда на Марсі можна буде спостерігати онлайн, – NASA

Завтра, 26 листопада, на Марсі свою посадку здійснить дослідницький зонд InSight, запущений фахівцями NASA, пише Голос Америки.

Лише шість хвилин зонд матиме на те, щоб увійти в атмосферу “червоної планети” і здійснити посадку. Впродовж цього часу швидкість апарату знизиться з 19,300 до 8 км/год. Для уповільнення зонда науковці обладнали його парашутними і спусковими механізмами та амортизаторами, – йдеться у повідомленні.

InSight має опинитися в момент посадки в районі великого вулканічного нагір’я Елізій.За словами дослідників, тут відзначається мінімальний ризик сильних поривів вітру, які можуть потенційно порушити подальшу роботу апарату.

InSight не зможе рухатися поверхнею планети, тому вчені наголошують на важливості максимально точної посадки саме в заздалегідь обраному  місці, оскільки апарат залишиться нерухомим. До моменту посадки пристрій подолає відстань у 484 млн км.

Зонд обладнаний краном-штативом, тепловим датчиком, сейсмометром і здатний проникати на глибину до 5 метрів.

Якщо все завершиться успішно, пристрій стане восьмим за рахунком дослідним зондом, що дістався до марсіанської поверхні. Наближення і посадку зонда на Марс транслюватимуть 26 листопада на офіційному сайті NASA.

Місія InSight, будівництво і запуск якого обійшлися в $850 млн, триватиме близько двох років. Зонд збиратиме інформації про температуру під поверхнею планети, її сейсмічну активність, а також допоможе дослідникам  скласти підземну мапу Марса.

Голос Америки

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ