Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Насіров вийшов під заставу в 55 млн грн

Про це повідомляють на сайті Вищого антикорупційного суду (ВАКС) без зазначення імені експосадовця.

Заставу в розмірі 55 млн 592 грн внесено за ексголову Державної фіскальної служби України (ДФС) Романа Насірова у п'ятницю в рамках кримінальної справи за частиною 4 статті 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

"Тепер на обвинуваченого покладаються процесуальні обов'язки: прибувати за викликом до суду, а в разі неможливості прибуття за викликом у призначений строк – заздалегідь повідомити про це суд; не залишати межі Києва без дозволу суду; повідомляти суд про зміну місця свого проживання; утримуватись від спілкування із визначеними в ухвалі суду особами; здати на зберігання до відповідних органів державної влади усі свої паспорти громадянина України для виїзду за кордон, службовий паспорт, інші документи, що дають право на виїзд з України та в’їзд в Україну, окрім паспорта громадянина України; носити електронний засіб контролю", - зазначено в повідомленні.

Термін дії обов'язків - до 7 липня 2024 року.

У ВАКС нагадали, що колишнього керівника ДФС ухвалою ВАКС тримали під вартою з 31 жовтня 2022 року.

Як повідомлялося, у травні 2023 року антикорупційні органи передали до ВАКС справу за обвинуваченням Насірова у хабарництві.

Протягом 2015-2016 рр. голова ДФС України одержав на свою користь і на користь третіх осіб понад 722 млн грн неправомірної вигоди за дії, пов'язані із забезпеченням відшкодування ПДВ підконтрольним власнику агрохолдингу юридичним особам у розмірі понад 3,2 млрд грн.

Як встановило слідство, надання неправомірної вигоди в іноземній валюті ($5,5 млн і EUR21 млн) відбувалося з використанням низки компаній, зареєстрованих за кордоном, які належали власнику одного з агрохолдингів, а її одержання службовою особою - з використанням підприємств-нерезидентів, контроль над якими здійснював безпосередньо голова ДФС, його радник та інші особи, пов'язані з ним родинними стосунками.

За даними Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, для перерахування коштів між зазначеними юридичними особами під виглядом надання та одержання позик або постачання продукції підозрюваними також було залучено й інші підприємства-посередники, зареєстровані за межами України. При цьому частина коштів такої неправомірної вигоди була сформована безпосередньо з грошових коштів бюджетного відшкодування ПДВ, конвертованих в іноземну валюту.

Дії колишнього голови ДФС України кваліфіковано за ч. 4 ст. 368 КК України, його радника - за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 КК України.

У червні 2023 року судді ВАСК скасували ухвалу про зменшення застави Насірову з 523 млн до 107 млн грн.

У вересні того ж року ВАКС звільнив Насірова від кримінальної відповідальності за службове підроблення у зв'язку зі спливом строку давності, обвинувачення у зловживанні службовим становищем залишається.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ