Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Наскільки вигідно купувати бойлер?

Гаряче водопостачання дорожчає щороку. А влітку воду зовсім відключають на кілька тижнів. І актуальним залишається питання — чи не настав час купувати бойлер? Спробуємо з'ясувати.

Скільки коштуватиме підігрів води?
Для мешканців Києва електроенергія коштує від 0,9 до 1,68 грн за 1 кВт. Установивши багатозонний лічильник, з 23:00 до 7:00 можна платити за зниженою вартістю (50%), а решту — за стандартним тарифом.

Ціна 1 куб.м холодної води в Києві — 8,4 грн. На ринку продаються водонагрівачі різної потужності, але популярним є бойлер в Moyo на 1,5 кВт та об'ємом 80 л.

Припустимо, споживач купив водонагрівач і за місяць витрачає 3 куб. м гарячої води. У квартирі стоїть електролічильник. Тоді витрати становитимуть:

  • Холодна вода — 3 куб.м x 8.4 = 25.2 грн.
  • Світло: 145 кВт * год х 1.68 грн = 243.6 грн.
  • Усього — 268.8 грн.

Якщо в будинку немає лічильника, вода оплачується за ціною 253,5 грн за 1 особу. Тобто витрати на ГВП аналогічні.

Але якщо використовувати багатотарифний рахунок та нагрівати 3 кубометри води вночі, витрати знизяться на 50% — до 121.8 грн. Плюс 25.2 грн за холодну воду — і в сумі вийде 147 грн.

Тому, якщо плануєте купувати бойлер, беріть модель об'ємом від 80 л. І поставте багатотарифний лічильник, щоб нагрівати воду в нічний час за зниженою вдвічі ціною.

Плюси та мінуси купівлі водонагрівача
Перед покупкою техніки ознайомтеся з ключовими особливостями водонагрівачів.

Ключові плюси:

  • Самостійне регулювання температури нагрівання води.
  • Можливість користуватись залишками теплої води протягом дня.
  • Гаряча вода буде щодня (без непередбачених вимкнень).
  • Вартість ГВП нижча на 40-50%.

Ключові мінуси:

  • Додаткові витрати на монтаж.
  • Необхідність виділення місця для встановлення водонагрівальної техніки.

Втім, водонагрівачі мають стильний дизайн та гармонійно виглядають в інтер'єрі, не порушуючи його цілісності.

Підсумки
Так купувати водонагрівач чи ні? Вирішуйте самостійно. Можете залишитися на централізованому водопостачанні та користуватися гарячою водою, як раніше. Але доведеться миритися із залежністю від комунальних служб: води не буде під час профілактичних робіт та непередбачених аварій.

Або можете витратитися на покупку та встановлення водонагрівача. А натомість отримати стабільний доступ до гарячої води (за умови, що в будинку немає перебоїв зі світлом та холодною водою). До того ж нові моделі підтримують функцію програмування часу включення. Простіше кажучи, бойлер налаштовується на запуск о 23 годині вечора і вимкнення о 7-й годині ранку (щоб він готував воду в нічний час за вигідною вартістю). Складного тут нічого немає, зате цифри в рахунках за комуналку вас порадують.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ