Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Насильство та расова дискримінація: у Львові покажуть фільм що отримав приз на Венеційському фестивалі

Насильство та расова дискримінація: у Львові покажуть фільм польського режисера, що отримав приз на Венеційському фестивалі.

У четвер, 5 жовтня, в українському прокаті з'явиться дебютний повнометражний фільм польського режисера Даміана Коцура “Хліб і сіль”. Картина отримала спеціальний приз журі секції “Горизонти” 79-го Венеційського кінофестивалю. Сюжет натхнений реальною історією нещасного випадку, що стався у Польщі у 2017 році, та показує, що насильство та расова дискримінація часто починаються з “жарту”. 

Про фільм 

За сюжетом Тимек успішний піаніст, який приїздить з Варшави до рідного містечка на літні канікули. Там, здається, час зупинився. Тимек вливається в компанію давніх приятелів, але швидко розуміє, що провінційна рутина йому чужа. У вирі випивки, легких наркотиків, ганебних гомофобних жартів та насмішок над мігрантами він — мовчазний спостерігач, якому бракує сміливості розірвати коло насильства, яке от-от вибухне. 

Навіщо дивитись 

“Хліб і сіль” — це історія про інакшість та почуття ізольованості у спільності, до якої ти належиш і не належиш одночасно. Цей фільм про страх бути у меншості серед агресивної більшості й про вибір пасивного споглядання, що призводить до жахливих наслідків. 

Головні ролі у фільмі виконали непрофесійні актори — друзі режисера Тімотеуш Біес та Яцек Біес, що також є братами та піаністами у реальному житті. А сюжет натхнений справжньою історією, через що стрічка нагадує документальне підглядання за життям героїв. 

Де дивитись

Прем'єра фільму відбудеться у межах Днів польського кіно у Києві. “Хліб і сіль” вийде в Україні в обмеженому прокаті. У Льові картину можна буде побачити з 5 до 11 жовтня у “Планеті кіно”, у ТРЦ “Forum Lviv”. 

Додамо, Даміан Коцур — молодий польський режисер, який привернув до себе увагу блискучими короткометражними роботами, що вирізняються грубим стилем та радикальністю. Після успішного повнометражного дебюту у Венеції, він у співавторстві з українською режисеркою Анастасією Солоневич презентували на 76-му Каннському кінофестивалі короткометражний фільм “Як це було”, присвячений усвідомленню досвіду війни українськими біженцями. Наразі Коцур працює над своїм другим повнометражним фільмом про події в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ