Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Нацбанк підняттям облікової ставки робить проінфляційний поштовх, - Ломакович

Радник міністра фінансів, засновник GROWFORD Institute Віталій Ломакович прокоментував Гал-інфо підвищення Національним банком України облікової ставки до 25%.

Фото: Depositphotos

Віталій зазначив, що збільшення у понад два рази облікової ставки НБУ, до 25%, це абсолютне невігластво, або комерційний інтерес керівництва Нацбанку, в тому, щоб залучати від державних і комерційних банків кошти під 23% річних. 

“Зараз Нацбанк залучає кошти від банків під 23% річних, а рефінансування надає під 27%, це так званий “коридор +/- 2%”. Якщо порахувати ту ліквідність, яка зараз є банківській системі й в основному направляється на придбання депозитних сертифікатів, то ми можемо порахувати, що витрати Нацбанку додатково складуть до 40 мільярдів гривень протягом року, якщо така ставка буде триматись. Це шалені, нічим не підкріплені видатки. 

Зараз багато банків за депозитами поставили 0%, або якісь символічні відсотки, адже нема куди вкладати кошти. А тут Нацбанк дає можливість не вкладатись в кредити, не реанімувати економіку і не стимулювати економічне відродження, а просто вилучає ресурс з економіки і абсорбує його на своєму рахунку за що платить 23% річних. В чому логіка?

Коли центральний банк підіймає ставку? Тоді, коли перегріта економіка і інфляція попиту. Де ви зараз бачите перегріту економіку і інфляцію попиту? Якщо у нас був би шалений споживчий попит, то тоді я зрозумів би, а у нас економіка в стані воєнного часу, вона на 35% взагалі не працює, а решта сильно постраждало.

Банальна причина збільшення облікової ставки це просто дати банкам, які мають гіперліквідність і не хочуть кредитувати, можливість заробити. Можливо, вони потім поділяться з тим, хто підняв ставку в 2,5 рази. Іншого пояснення немає.

Зазначу, що ставка державних запозичень через воєнні облігації не виросте у 2,5 рази. На це ніхто не піде. 6 червня Мінфін чітко заявив, що військові облігації – це, в першу чергу, інструмент підтримки державного бюджету в період повномасштабного вторгнення рф, а не інструмент для максимізації доходу від інвестиційної діяльності, тому ставки за ними залишаються фіксованими: від 9,5% до 11,5% залежно від терміну.

Перші наслідки підвищення Нацбанком облікової ставки маємо вже сьогодні. Маючи альтернативу для вкладення коштів у вигляді депозитних сертифікатів під 23%, банки на аукціоні 7 червня купили військових ОВДП лише на 0,8 млрд грн, тоді як ще в травні відповідні суми були на порядок більшими.

Підняття ставки вдарить по кредитуванню, що пригнічуватиме виробництво, і запустить інфляційно-девальваційну спіраль, адже люди кинуться, ще більше купувати долари, хто ще має якусь гривню.

Немає ніякого економічного глузду в такому піднятті”, - зокрема зазначив Віталій Ломакович.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ