Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Війна з Росією

Нацбанк презентував ще дві пам'ятні медалі

Серія пам'ятних медалей НБУ поповнилась медалями: "Місто героїв – Охтирка" та "Місто героїв – Волноваха".

Про це повідомили у пресслужбі регулятора.

"Охтирка. Місто, що знаходиться недалеко від кордону з росією. Одне з перших у лютому 2022 року прийняло на себе ворожі удари. Та, попри бомбардування і терор, росіянам не вдалось його окупувати та просунутись вглиб України на Слобожанському напрямку.

Волноваха. До міста війна "прийшла" у травні 2014 року, у 2022 році там також точилися запеклі бої. У результаті нещадних авіаударів та артилерійських обстрілів у Волновасі зруйновано всю інфраструктуру, місто практично знищене й тимчасово окуповане", — йдеться у повідомленні. 

Як виглядають пам’ятні медалі?

"Місто героїв – Охтирка"

На аверсі на тлі стилізованого сяючого сонця з блискавками (символізують покарання для агресорів) розміщено малий Державний Герб України, під яким птах як символ звільнення; внизу – місто, що зазнає ворожих бомбардувань, праворуч – слід від ракети, що влучає в будівлю міськради, ліворуч – житловий будинок, за яким грається дитина.

На реверсі – стилізована композиція, що представляє сьогодення крізь призму твору уродженця Охтирки Івана Багряного “Тигролови”: український захисник – новітній мисливець за “хижаками”, над яким сяє сонце, та написи: СМІЛИВІ ЗАВЖДИ МАЮТЬ ЩАСТЯ.

"Місто героїв – Волноваха"

На аверсі написи: МІСТО ГЕРОЇВ ВОЛНОВАХА. У написі “Волноваха” літеру “н” заміняє фрагмент залізничної колії, яка досягає малого Державного Герба України та символізує прагнення міста повернутися додому, в Україну; стилізовані фрагменти мап Донецька й Маріуполя.

На реверсі – образ українського воїна та елементи герба Волновахи: на тлі округлої лінії (символізує розташування Волновахи на одній з найвищих місцин Приазовської височини) та хвилястої смуги з фонтанами (означає річку Волноваху) – птах у польоті та його дзеркальна тінь, що символізує впевненість у звільненні міста

Тираж кожної медалі – до 100 000 шт. (у тому числі до 50 000 шт. – у 2023 році), заявив центробанк. 

Медалі вже доступні для купівлі в інтернетмагазині Національного банку, згодом їх також реалізовуватимуть банки-дистриб’ютори. 

Повідомляється, що медаль "Волноваха" продається по 50 грн, "Охтирка" – по 64 грн.

До слова, серію пам’ятних медалей "Місто героїв" було започатковано в листопаді минулого року. У 2022 році з'явились чотири пам’ятні медалі з цієї серії: "Київщина. Міста героїв: Буча, Гостомель, Ірпінь", "Місто героїв – Маріуполь", "Місто героїв – Харків", "Місто героїв – Херсон".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ