Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Націоналізм стає домінуючою ідеологією у світі

Події в Україні та Сирії спонукнули до розростання націоналізму в багатьох, навіть ліберальних до того країнах. Джорж Сорос, який відчув на собі та своєму Фонді відкритого суспільства напади націоналістів, вважає, що за вибухом націоналізму стоїть ніхто інший, як Путін.

Україна. Порушивши Женевські конвенції та гарантії суверенітету, Кремль також пустив з гори снігову кулю націоналізму, яка, скочуючись вниз, набирає обертів, масштабів, та по дорозі знищує одну за іншою перешкоди у вигляді лібералізму, прав національних меншин, взаємопорозуміння. Зухвале порушення твердих засад недоторканності чужої землі потрясло весь світ, одні злякалися, а інші задумалися над використанням ситуації в корисливих цілях. І тепер ніхто не знає, чого чекати.

Також, спалахнули не так давно забуті міжнародні образи та претензії на окуповані чи "несправедливо" передані території сусіднім країнам, на національні рухи тощо. Не так давно багато польських політиків та інших діячів розпочали риторику щодо відмови України признавати рух ОУН-УПА рухом за незалежність, а угорський уряд розкритикував освітню реформу України. З іншого боку, Польща та країни Балтії стали більш націоналістичними з ціллю протистояння впливу Росії та розхитування ситуації всередині цих країн.

Сирія. Інших удар знизу був здійснений в Сирії. Величезна кількість біженців, яка тікала здебільшого в розвинені країн Європи, потягла із собою не лише соціальні та економічні проблеми, а й проблеми безпеки. Неконтрольовані масові міграції людей, серед яких можуть переховуватися і таки переховуються справжні диверсанти та терористи, тримають в страху та небезпеці корінних жителів Франції, Німеччини, Великої Британії, Італії та інших країн. Окрім терористів, звичайні біженці, які жили в неблагонадійних умовах в Сирії, створюють небезпеку для існування європейців самим лише стилем свого життя. На вулицях молоді біженці влаштовують хуліганство, розгроми та напади на людей. Від цього також зростає велика ймовірність спалаху націоналістичних або що гірше, ультраправих рухів з метою захисту від тиску зухвалих іноземців.

Звичний для українського населення термін націоналізм, який в Україні побудований на протистоянні зовнішньому впливу з ціллю самозбереження, в світі має більш радикальні та негативні риси, а також служить інструментом чинення тиску на цивілізований світ з боку диктаторських країн старого режиму. З іншого боку, цей же націоналізм може дозволити цивілізованим країнам зберегти свою силу.

David Gulua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ