Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Найєм: Страх і нерішучість - ось що об'єднує сьогодні владу

Страх і нерішучість - ось що об'єднує зараз владу. І продиктовані вони не "антивладною, антиурядовою або антидержавною кампанією". Ні. Це страх програти одне одному, страх перед людьми, і як наслідок - нерішучість у прийнятті необхідних і важливих рішень. Про це на Фейсбук написав Мустафа Найєм.

"Заява трьох про єдність. Це сумно. Це натягнуто. А після скандалів останніх днів це ще й смішно.

Благі наміри, які стоять за цим вельми нетрадиційною за формою заявою очевидні: сьогодні владі як ніколи необхідна єдність. Це потрібно для розвитку, для реформ, і, як би це пафосно не звучало, для майбутнього.

Але тільки це не єдність, а дуже явне бажання цю єдність продемонструвати.

Мені "пощастило", і в силу різних обставин я з робочих питань стикаюся як з представниками парламенту, так і уряду та адміністрації президента. І я з повною відповідальністю можу сказати: там немає єдності. На жодному рівні - ні на найвищому, ні на середньому, ні на рівні рядових співробітників.

Тільки ледачий не знає про бюрократичні битви в коридорах влади, основним лейтмотивом яких виступає зовсім не Український успіх, а спроба один одного підставити, "спалити" і зігрітися навколо цього полум'я. На це йдуть колосальні ресурси - сил, часу, грошей і нервів. Війна з самим собою.

Так, ми багато чого за цей рік зробили. Однак багато що з цього стало можливим всупереч, через силу, а не завдяки якійсь міфічній єдності. Багато чого стало реальністю в результаті боротьби один з одним, а не з системою і її недоліками. Навіть на міжнародній арені нам треба було постійно доводити, що ми не папуаси, не крадемо, хоча багато за спиною таки крали і крали. В енергетиці війни досягли таких масштабів, що про олігархічні монополії взагалі забули. У збройних силах, які отримали величезне фінансування, до солдатів досі ставляться як до худоби, а скандали навколо закупівель, що служили компроматом одних проти інших, припинилися лише з приходом волонтерів ...

Страх і нерішучість - ось що об'єднує зараз владу. І продиктовані вони не "антивладною, антиурядовою або антидержавною кампанією". Ні. Це страх програти одне одному, страх перед людьми, і як наслідок - нерішучість у прийнятті необхідних і важливих рішень.

Надії на майбутнє дуже слабкі. Тому що, як не прикро визнавати, коаліційна угода НЕ закріплює "план конкретних кроків з реалізації стратегії розвитку держави". Коаліційна угода взагалі не закріплює нічого - завдяки зусиллям діючого прем'єр-міністра з тексту угоди ще торік були викреслені головні елементи - дедлайни, тобто терміни виконання тих чи інших кроків; і відповідальні за виконання різних блоків документа.

Але, як вже багато хто помітив, серед першочергових завдань найближчих тижнів всі троє - глава держави, глава уряду і глава парламенту - не згадали про боротьбу з корупцією.

Ще не все втрачено. У тих, хто хоче чогось домогтися і щось змінити, все ще є сили. Їм би ще трішечки підучитися. Багато хто навчається, багато до цього йдуть. Ось тільки часу мало. Але краще боротися з ним, ніж один з одним", - написав Мустафа Найєм.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ