Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

НБУ: економіка України зросла на 4,6% у річному вимірі

Як повідомили Гал-інфо у прес-службі НБУ, у II кварталі 2019 року економіка України зросла на 4,6% у річному вимірі (р/р), прискорившись з 2,5% р/р у I кварталі 2019 року.

Про це свідчать розгорнуті показники ВВП за II квартал 2019 року, які опублікувала Державна служба статистики України.

Фактичні темпи зростання економіки перевищили оцінку Національного банку, опубліковану в Інфляційному звіті за липень 2019 року. НБУ очікував, що зростання реального ВВП у ІІ кварталі становитиме 3% р/р. Основна причина жвавішого зростання економіки – вищі за прогнозовані темпи зростання споживчого попиту.

  • Кінцеві споживчі витрати домогосподарств зросли на 11,8% р/р проти 10,7% р/р у попередньому кварталі. Цьому сприяло зростання доходів населення та посилення споживчої впевненості. Водночас споживання сектору державного управління й надалі знижувалося (до 6,4% р/р). Основні причини – ефект від запровадження на початку поточного року монетизації субсидій та стримана фіскальна політика.

  • Зростання інвестицій стрімко уповільнилося. Темпи збільшення валового нагромадження основного капіталу становили 7,9% р/р проти 17,4% у I кварталі. Це пов’язано із завершенням капітальних ремонтів на промислових підприємствах та окремих великих проектів в енергетичному секторі, уповільненням зростання капітальних видатків державного бюджету, зокрема на будівництво доріг.

  • Запаси досі зменшуються, але не так суттєво, як у І кварталі. Це пов'язано із високим врожаєм ранніх зернових культур (завдяки вищій врожайності та швидшим темпам збору врожаю) та нарощенням поставок енергетичних  ресурсів. Тому від’ємний внесок зміни запасів у ВВП суттєво зменшився.

  • Високий врожай підтримував експорт, але його зростання уповільнилося (до 4,4%), зокрема через падіння фізичних обсягів експорту металургійної продукції. А зростання імпорту навпаки прискорилося (до 9,1% р/р). Основні причини – високий споживчий попит та нарощення поставок енергетичних ресурсів. Як наслідок, від'ємний внесок чистого експорту в зростання реального ВВП збільшився (до 2.8 в.п.).

У розрізі видів діяльності очікувано прискорилося зростання у сільському господарстві завдяки високому врожаю. Показники промисловості поліпшилися за рахунок декількох факторів: закінчилися ремонти на окремих великих підприємствах, спостерігався значний зовнішній попит на залізну руду, збільшилося споживання енергетичних ресурсів через аномально спекотну погоду наприкінці кварталу.

Стрімке зростання спостерігалося в секторі фінансової та страхової діяльності завдяки рекордним обсягам чистих прибутків банків. Прискорилося зростання в торгівлі та транспорті. Високими темпами й надалі зростала валова додана вартість у видах діяльності, основним рушієм зростання яких є споживчий попит: тимчасове розміщення й організація харчування, інформація та телекомунікації тощо. Поліпшення показників транспорту зумовлене також нарощенням транзиту газу через територію України. Водночас у будівництві зростання сповільнилося через послаблення інвестиційного попиту.

Розгорнуті дані щодо зростання реального ВВП за ІIквартал та наявні високочастотні показники за ІІI квартал 2019 року свідчать про значні темпи зростання внутрішнього попиту, насамперед споживчого. Водночас очікується, що, попри вищий врожай ранніх зернових, внесок сільського господарства у ІІІ кварталі зменшиться через дещо нижчий врожай олійних культур.

Оновлений макроекономічний прогноз буде оголошено під час чергового прес-брифінгу з питань монетарної політики 24 жовтня 2019 року та опубліковано в Інфляційному звіті 31 жовтня 2019 року.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, НБУ захищатиме права споживачів фінансових послуг.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ