Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Волинь

НБУ ввів в обіг пам’ятну монету до сторіччя Акту Злуки

17 січня національний банк ввів у обіг пам’ятну монету “100 років Акту Злуки - соборності українських земель”. Про це повідомили у прес-службі НБУ.

Вона має номінал 5 гривень, її виготовлено з нейзильберу, тираж – 40 000 штук.

НБУ ввів в обіг пам’ятну монету до сторіччя Акту Злуки

Ця монета продовжує серію “Відродження української державності” і присвячена урочистому проголошенню 22 січня 1919 року акта про об`єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки в єдину незалежну державу.

Присвячена урочистому проголошенню акта про об`єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки в єдину незалежну державу. 22 січня 1919 року в урочистій обстановці на Софійському майдані в Києві відбулася подія, що стала підсумком відповідного підготовчого процесу, - було проголошено Акт Злуки, акт об`єднання українських земель, у якому зазначалося, що віднині український народ, звільнений могутнім поривом власних сил, має змогу об`єднати зусилля всіх своїх синів будувати нероздільну самостійну Українську державу на добро і щастя українського народу.

На аверсі монети розміщено: малий Державний Герб України, під яким напис УКРАЇНА; у центрі на дзеркальному тлі шрифтова композиція із абревіатур УНР/ЗУНР, літери яких декоровані характерними орнаментами; унизу на матовому тлі номінал 5/ ГРИВЕНЬ, по боках від якого стилізований рослинний орнамент, рік карбування монети 2019 (унизу); логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (праворуч на дзеркальному тлі).

НБУ ввів в обіг пам’ятну монету до сторіччя Акту Злуки

На реверсі монети на дзеркальному тлі розміщено фрагмент Акта Злуки: ОДНИНІ/ВОЄДИНО ЗЛИВАЮТЬСЯ/СТОЛІТТЯМ ОДІРВАНІ/ОДНА ВІД ОДНОЇ/ЧАСТИНИ ЄДИНОЇ УКРАЇНИ -/ ЗАХІДНО-УКРАЇНСЬКА/ НАРОДНА РЕСПУБЛІКА/ (ГАЛИЧИНА, БУКОВИНА/ І УГОРСЬКА УКРАЇНА)/ І НАДДНІПРЯНСЬКА/ВЕЛИКА УКРАЇНА./ ЗДІЙСНИЛИСЬ/ ВІКОВІЧНІ МІРЇ,/ЯКИМИ ЖИЛИ/І ЗА ЯКІ УМИРАЛИ/КРАЩІ СИНИ/ УКРАЇНИ. Латентним зображенням на тексті проглядається зображення Тризуба. Ліворуч і праворуч від напису розміщено медальони із зображеннями символів земель: лева - Західної України (ліворуч) та Архангела Михаїла - центральної України (праворуч), від яких угору йде стилізований рослинний орнамент у вигляді лаврових галузок, унизу напис півколом 100 РОКІВ АКТУ ЗЛУКИ.

НБУ ввів в обіг пам’ятну монету до сторіччя Акту Злуки

Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій

Скульптор: аверс Дем’яненко Володимир реверс: моделювання: Андріянов Віталій

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ