Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Не примушуйте дитину знімати маску у школі! - Тімко

У Львові розпочався навчальний процес в умовах адаптивного карантину. Згідно з вимогами діти можуть перебувати на уроках без захисних масок. Однак, траплялися прецеденти, коли дитина не хоче знімати маску. Вчитель не повинен змушувати дитину, якщо вона прийняла рішення перебувати у класі в масці.

Наталя Тімко

Про це в інтерв’ю Гал-інфо розповіла Наталія Тімко, лікар-епідеміолог-інфекціоніст Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні, головний позаштатний епідеміолог департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА.

За її словами, такі випадки вже траплялися і закінчувалися конфліктом педагога з учнем.

«Є діти, які принципово у класі маску не знімуть, навіть якщо так зроблять усі однокласники. Одні мають психотравму, бо в родині хтось помер. Інші – знають, що хтось хворий. Також батьки могли сказати, що треба бути в масці. Тому категорично не можна змушувати дитину зняти маску. Якщо вона для себе прийняла рішення, значить вона має на це право. Навіть якщо це маленька дитина її рішення потрібно поважати. Вже були такі прецеденти, коли вчитель змушував зняти маску і сидіти як усі. Дитина відмовилася і почала плакати, виник конфлікт», - сказала Наталія Тімко.

Вона наголосила, що на Львівщині від COVID-19 померло понад 400 людей.

«Це чиїсь родичі, це чиїсь близькі, хтось із дітей це горе переніс. Тому категорично не можна обмежувати бажання дитини. Навпаки, це треба заохочувати. Якщо тобі так зручно і комфортно, то будь у масці. Чим більше таких заходів буде, тим краще. Вчитель має бути хорошим психологом і максимально стимулювати дотримання правил безпеки», - сказала лікарка.

Водночас вона додала, що діти хворіють найменше.

«По статистиці в Україні – це 7%. У Львівській області – 5%. Однак, зараз є багато публікацій про те, що серед дітей є багато тих, хто не мають ознак хвороби, але вірус виділяють. Тому небезпека є більшою для викладачів, вчителів, вахтерів, допоміжного персоналу, а також для батьків, бабусь та дідусів. Дитинка сама може не захворіти, але принести вірус додому», - наголосила Наталія Тімко.

Вона додала, що рекомендації для педагогів є чітко прописані. Педагог окрім захисної маски чи респіратора повинен вдягнути захисний екран.

«Розумію, що може бути трохи жарко, але  через коньюктиву очей вірус також може потрапити в організм, тим більше, що дітям дозволено сидіти без масок під час уроку. Я вважаю, що краще нехай перебувають у масках. Педагог має прочинити вікно, намагатися утримувати соціальну дистанцію. Маску змінювати по мірі зволоження. Часто мити руки і обробляти їх антисептиком. Ми повинні звикнути до думки, що кожна людина біля нас – це потенційне джерело коронавірусу. Якщо до кожного ставитися з обережністю, то це якимось чином нас захистить», - сказала лікарка.

Наталія Тімко також додала, що категорично не можна пхати маску в кишеню.

«Маска – це захисний фактор. Усе інфіковане буде на зовнішній поверхні. Ми торкаємось маски руками, кладемо її в кишеню і маска з фактору захисту може стати джерелом інфекції», - сказала Наталія Тімко.

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, Львівщина ще не вийшла з першої хвилі COVID-19.

Згідно з офіційною інформацією, за попередню добу на Львівщині було госпіталізовано з підозрою на коронавірусну хворобу 57 осіб. Скеровано на самоізоляцію 44 особи.

100 людей перебуває на лікуванні у відділенні реанімації. 28 на ШВЛ. Підтверджено методом ПЛР наявність коронавірусу за добу у 186 мешканців Львівщини. За увесь час COVID підтверджено у 15881 осіб. Померло 447 осіб. Одужали від коронавірусної інфекції 4750 осіб.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ